Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals – CR) Una nit dedicada íntegrament a l'herència cultural i religiosa de la Torà. Així és com comunitats jueves de Catalunya van celebrar la festivitat de Shavuot (Pentecosta), que va començar a la nit del passat dimarts 25.

Es tracta d'una antiga festa agrícola, i al segle XVI els místics jueus van adquirir el costum de dedicar tota la nit de Shavout a l'estudi de la Torà com fan les comunitats jueves de tot el món.

En el cas de la Comunitat Jueva Atid de Catalunya, de tendència reformada-progressista, celebra aquesta festa "dedicant tota la nit a l'estudi, comentari i discussió" dels textos bíblics, el Talmud, la Mixnà o de filosofia jueva de tots els temps, com explica a CatalunyaReligió.cat el director d'Atid, Víctor Sorenssen.

A la Comunitat Jueva Bet Shalom, també de tarannà progressista, van organitzar també un àpat comunitari. D'aquest tipus de sessions se'n diu un 'tikun', i van acompanyades entre sessió i sessió de menjar i beure, i tothom hi és convidat.

D'aquesta manera, amb una nit dedicada íntegrament a la lectura i comentari de la tradició, es representa simbòlicament la recepció de la Torah que el poble jueu va rebre durant l'Èxode des d'Egipte cap a la “terra promesa”.

Aquest any, en el 'tikun' que van fer a Atid van intervenir la professora d'Estudis Semítics de la Universitat de Barcelona, Maria Josep Estanyol; el psicoanalista Oscar Waisman, que va parlar sobre el també jueu Sigmund Freud; el director teatral Berty Tobías, que va parlar sobre la teatralitat de la figura de Moisès; i el rabí Roly Zylberszein va moderar un debat entre jueus i cristians sobre els ensenyaments de la Torà. L'empresari i editor Pierre Antoine Ullmo va parlar del desafiament editorial de la Torà, i León Sorenssen, de la relevància de la Torà a la vida quotidiana.