Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La comissió que durant vuit mesos ha investigat per ordre del papa els Legionaris de Crist ha estat clara: “Els gravíssims i objectivament immorals comportaments del pare Maciel, confirmats per testimonis incontrovertibles, representen, en alguns casos, autèntics delictes i manifesten una vida sense escrúpols ni autèntic sentiment religiós”.

Aquest dictamen sobre la vida del fundador dels Legionaris ha portat a Benet XVI a anunciar que nomenarà un delegat personal per dirigir la institució i que crearà una comissió d'estudi sobre el futur de la congregació sacerdotal. Així ho explica la nota que aquest dissabte ha publicat el Vaticà, que també anuncia una investigació -visita apostòlica- a Regnum Christi, la branca laïcal dels Legionaris.

Un dels aspectes que haurà de revisar el nou responsable dels Legionaris nomenat pel papa és la forma de govern de la institució que, segons la nota, demana un nou “exercici de l'autoritat, que ha d'estar unida a la veritat, per respectar la consciència i desenvolupar-se a la llum de l'Evangeli com a autèntic servei eclesial”. Aquest revisió del funcionament intern de la Legió es necessària perquè la mateixa rigidesa i opacitat de la Legió és el que va permetre encobrir els delictes del fundador, que va comptar durant anys amb el suport del Vaticà i que només poc abans de morir va ser apartat de la seva responsabilitat per Benet XVI. La nota vaticana afirma que el comportament de Maciel era “desconegut per gran part del legionaris” però també admet que hi havia “acusacions, que anaven sent cada vegada més insistents i s'anaven multiplicant” i que “la errada convicció de no voler perjudicar el bé que la Legió estava realitzant, havien creat al seu voltant un mecanisme de defensa que li va permetre ser inatacable durant molt de temps”.

Las conclusions de la visita realitzada a la Legió s’han publicat aquest dissabte després que el secretari d’Estat, Tarcisio Bertone, s’hagi reunit dos dies amb els cinc bisbes encarregats de realitzar-la, entre ells l’arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez. Una de les sessions d’aquesta reunió ha estat presidida per Benet XVI, que indica la rellevància que es dóna a la crisi oberta pels Legionaris.  

Alguns testimonis dels greus desordres de la vida del pare Maciel estan recollits en aquest reportatge emès per TV3 en l’espai “Sense Ficció”. El mateix programa va realitzar una entrevista a José Sols sobre el tema.