Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Marta Nin – CR) Aquest diumenge, després de la celebració eucarística que ha tingut lloc aquest matí a la plaça dels Graners de Floriana, a Malta, Benet XVI ha tingut una trobada amb vuit víctimes d’abusos sexuals. La trobada ha tingut lloc a la nunciatura maltesa. Ho ha confirmat el director de l’Oficina de la Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi. Tal com el papa volia, aquesta trobada s’ha celebrat lluny dels flashos, sense cap anunci previ. En aquests últims dies, i ja molt abans de la sortida de Roma, saber si el papa tindria una trobada amb aquestes víctimes era una informació que tots els mitjans perseguien amb insistència, però encara ahir a la nit Lombardi va afirmar que no es podia saber si el papa rebria les víctimes i que, si la trobada tenia lloc, n’informaria els periodistes posteriorment, tal com havia fet com en ocasions anteriors (amb les víctimes americanes o les australianes). Abans de sortir de Roma, Lombardi també va declarar que el programa de la visita a Malta era molt apretat ialgú ho va interpretar com a una excusa per tal que aquesta trobada no tingués lloc, però la realitat confirma que el motiu de la discreció no era sinó la voluntat del papa de no fer publicitat a un moment que havia de ser de comunió profunda, de curació de ferides, de pregària.

Les víctimes que s’han trobat amb el papa eren interns d’un orfenat maltès on, durant els anys ’80, es van cometre repetits abusos sexuals per part dels capellans que el dirigien. Des de feia setmanes, l’única víctima no anònima, Lawrence Grech, liderava aquest grup de víctimes demanant que el papa els rebés durant la seva visita. Fins i tot s’havien anunciat protestes o alguna manifestació. Però ja aquesta setmana Grech i altres 7 víctimes van ser rebudes per l’arquebisbe de Malta, monsenyor Paul Cremona, i és possible que el prelat maltès els garantís una trobada confidencial amb el pontífex, perquè des d’aleshores Grech, que fins aleshores havia estat mediàticament present arreu, s’ha fet fonedís.

La trobada amb les víctimes és un senyal important. Evangèlicament no podia ser d’una altra manera. I, en la lògica del món, un refús a aquesta trobada encara hagués erosionat més la imatge de Benet XVI.

A banda d’aquest episodi, en la missa d’aquest diumenge, l’homilia del papa ha girat al voltant de la confiança en Déu. En molts passatges i amb diferents paraules, el pontífex ha remarcat un sol concepte: “sense Déu no podem fer res”. Avui Benet XVI ha aparegut visiblement cansat. Tot i així, si tenim en compte que divendres va complir 83 anys, no ens és d’estranyar que l’intens ritme de compromisos papals marqui després el rostre del pontífex. Malgrat el cansament, se’l veia content. Avui els maltesos també s’han volcat a seguir-lo. Es calcula que unes 50.000 persones eren presents avui a Floriana per a la missa, i molts milers més han seguit el recorregut fins a la nunciatura. Ahir, segons Lombardi, devien ser unes 100.000 persones, en total, que van sortir al carrer per a rebre Benet XVI. Tenint en compte la població d’aquesta petita illa, no és doncs forassenyat afirmar que dos de cada quatre maltesos han volgut ser presents al carrer durant aquesta visita.