Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals –CR) Aquest diumenge els jueus celebren la festivitat de Purim, una antiga tradició per commemorar els fets que narra el llibre bíblic d'Ester.
 
La celebració es fa el dia 14 del mes d'Adar a la diàspora, i el dia 15 a Israel, entre febrer i març. Molts jueus catalans aquest any l'han celebrat en dissabte, com explica a CatalunyaReligió.cat Jai Anguita, portaveu de la Comunitat Jueva Progressista Bet Shalom, una de les quatre sinagogues que hi ha a Barcelona.
 
"Es tracta d'una festa comunitària" per recordar els fets narrats al llibre d'Ester, comenta Anguita. Per celebrar-ho es llegeix a la sinagoga el llibre d'Ester, i cada cop que, en la lectura, es pronuncia el nom d'Aman -governador persa que va ordenar l'extermini del poble jueu- es colpeja a terra i els infants fan soroll amb carraques, en senyal de desaprovació. També és típic menjar unes galetes conegudes com "les orelles d'Aman", que poden estar farcides de melmelada.
 
És una festa on tota la comunitat es reuneix a la sinagoga en un clima d'alegria. És costum disfressar-se i també beure "fins a no poder diferenciar entre bé i el mal", concreta Anguita. "Això no vol dir que tothom s'emborratxi, però és fàcil que s'arribi a un estat d'alegria", detalla la doctora en Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona Maria Josep Estanyol, en el llibre 'Judaisme a Catalunya, avui' (Pòrtic).
 
La narració que conté el llibre d'Ester explica com la reina Vasti és apartada del tron al desobeir una ordre del rei de Persia Assuer, que decideix convocar a les dones més belles del país per triar una nova esposa. L'escollida és Ester, una jueva òrfena de pare i mare que vivia amb el seu cosí Mardoqueu, que adverteix a Ester que amagui al rei la seva procedència jueva.
 
Més tard, el rei Assuer nomena governador a Aman, que ordena a tothom que es postri davant d’ell. Mardoqueu s'hi nega repetidamente, ja que creu que només pot fer-ho davant de Déu. Per això Aman decideix exterminar a tota la comunitat jueva. D'aquí vindria la paraula Pur, origen de Purim, citada al verset 7 del capítol 3 del citat llibre: "Van tirar el Pur, és a dir, els daus de la sort, en presència d'Aman".
 
Per evitar l'extermini del poble jueu, Ester intercedeix a favor del seu poble, i finalment Aman és penjat a la forca. En el mateix llibre, s'explica com s'institucionalitza la festa de Purim en record a aquell extermini que, gràcies a la mediació de la reina Ester, no es va produir.
 
La inclusió del llibre d'Ester a la Torà va ser molt qüestionada ja que en el llibre no hi surt cap vegada el nom de Déu. A més, els historiadors bíblics han arribat a la conclusió que no descriu uns fets reals sinó una llegenda, tot i que Ester forma part dels anomenats 'llibres històrics' de la Torà jueva o l'Antic Testament pels cristians.