Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La setmana passada un grup de persones dels Estats Units va ser detingut a Haití quan intentaven treure del país il·legalment trenta infants per donar-los en adopció. Poc després es va comprovar que la majoria de menors en realitat no eren orfes. Per a Marta Arias, d’Unicef Espanya, fets com aquest posen en relleu la realitat de la infància en aquest país, que si abans del terratrèmol ja era prou dura ara ha esdevingut alarmant. Arias exposa quines són les prioritats i els compromisos d’Unicef amb els infants d’Haití amb motiu de la catàstrofe.

Quines actuacions duia a terme Unicef a Haití abans del terratrèmol?
La nostra feina a Haití se centrava en tres programes temàtics: Salut i nutrició (incloent prevenció i control del VIH/sida), Educació bàsica i atenció a la primera infància i Protecció infantil i juvenil (centrats en infants del carrer, en situació d’esclavatge, orfes,
delinqüents juvenils, afectats pel VIH/ sida, víctimes de catàstrofes naturals i infants no inscrits). A més, Unicef treballa en el foment de capacitats al país i la sensibilització al voltant dels temes d’infància. Finalment, ja treballàvem en programes d’emergència per atendre la població afectada pels huracans del 2008.
 
Quina és la prioritat d’Unicef a Haití en aquestes primeres setmanes després del sisme?
Les prioritats ara se centren a atendre les necessitats més bàsiques dels infants (atenció mèdica i alimentació, però també intentem ajudar-los a recuperar el joc i la normalitat per reduir l’impacte psicosocial del desastre), garantir la seva protecció i cercar la reunificació familiar, posar en marxa les campanyes de vacunació (que arribarà a mig milió d’infants), garantir la provisió d’aigua (incloent infants i adults, orfenats i hospitals) i donar suport a la reobertura de les escoles.
 
A quins problemes han de fer front en aquests moments els infants haitians?
El terratrèmol d’Haití ha afectat molt especialment els infants, pel seu gran nombre i enorme vulnerabilitat. Tots els infants afectats tenen necessitat d’atenció mèdica, nutricional i psicosocial, però ens preocupen molt especialment aquells que ara mateix
estan sols. En aquest cas el risc és molt més gran perquè a més poden ser víctimes del tràfic de menors, l’explotació sexual i altres tipus d’abusos.
 
Quins són els projectes d’Unicef a llarg termini sobre el terreny?
Unicef està compromesa amb el desenvolupament d’Haití a llarg termini. D’una banda, mantindrem els programes que ja eren en marxa abans del terratrèmol, però sobretot ens
centrarem en un pla de reconstrucció que ataqui l’arrel dels problemes del país. Per a nosaltres és fonamental reforçar el rol de l’Estat (reforçament institucional) perquè el país no depengui de l’ajuda externa, al voltant de dos prioritats bàsiques i que es reforcen mútuament: la lluita contra la pobresa (que al final és la causa primera de la vulnerabilitat infantil) i l’establiment d’un sistema efectiu de protecció infantil.
 
 
Per què la legislació internacional prohibeix l’adopció en cas de catàstrofe?
La llei espanyola d’adopció internacional impedeix expressament l’adopció d’infants procedents de països en situació de catàstrofe natural o conflicte bèl·lic, precisament
per garantir la seva protecció i evitar actuacions precipitades que puguin redundar en un perjudici més gran per als mateixos infants. Molts d’ells tenen pares o familiars directes als quals cal buscar en primera instància. A més, la confusió que es genera en situacions afavoreix l’activitat de màfies d’explotació, adopció il·legal i tràfic de menors.
 
Com valora la resposta ciutadana davant de la situació a Haití?
La població espanyola està sent enormement generosa i solidària i és una cosa que valorem molt positivament. El mateix oferiment de famílies per adoptar o acollir infants té un valor enorme i cal agrair-lo, si bé com he explicat abans en aquest moment la prioritat és trobar i atendre els infants al propi país. Quan ho expliquem la majoria de la gent ho entén i simplement s’ofereix per a qualsevol cosa que pugui ser necessària, en una actitud que, insisteixo, és realment positiva.
 
Eduard Brufau. Text Publicat a Catalunya Cristiana.