Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El 18 de desembre es va clausurar a Torí el Jubileu del 150è aniversari de la fundació de la Congregació Salesiana, amb una missa solemne a la gran basílica de Maria Auxiliadora, presidida pel rector major Pascual Chávez Villanueva, IX successor de Don Bosco. També va ser-hi present la mare Yvonne Reugonat, superiora general de les Filles de Maria Auxiliadora. Unes celebracions semblants van tenir lloc en molts països, inspectories i comunitats locals. Així va concloure un any molt especial per a la família salesiana, «un any de gràcia», com el va definir Chávez a la carta de convocatòria, per fer memòria dels orígens i trobar energies noves. la relíquia del sant, que des de Xile aquest estiu va començar el pelegrinatge per totes les nacions on els salesians són presents, conclourà el seu camí el 2015, quan se celebrarà el bicentenari del naixement de Don Bosco.

El camí d’enguany ha estat arrelat en tres punts, com ha explicat a ràdio Vaticana el rector major: «primer, recuperar la nostra identitat de consagrats; segon, reconèixer en les constitucions salesianes el do més preciós que Don Bosco ens va deixar, la seva experiència espiritual, pastoral i pedagògica; (...) tercer, orientar-nos cap al que va impulsar Don Bosco a donar vida a la congregació salesiana, projectats en l’Església i en el món, comptant amb els joves». 

Fa un segle i mig, el 18 de desembre del 1859, a l’habitació de Joan Bosco, a l’oratori de Sant Francesc de Sales a Valdocco, divuit joves «van decidir erigir-se en societat o congregació, tenint com a finalitat l’ajuda mútua per a la pròpia santificació, promovent la glòria de Déu i la salut de les ànimes, especialment de les més necessitades d’instrucció i educació. Aprovat de comú acord el perfil proposat, feta una breu pregària i invocada l’assistència de l’Esperit Sant, van procedir a l’elecció dels membres», com es llegeix en els textos d’aquella trobada escrits pel sant. Des d’aleshores, aquella llavor ha crescut i s’ha convertit en una «multinacional» de la fe, molt rica en fruits: la congregació està present a 130 països d’arreu del món amb més de 16 mil salesians i 15 mil filles de Maria Auxiliadora, sense oblidar els cooperadors i moltíssims laics, i 23 grups més que s’ocupen d’escoles, oratoris, centres de formació professional, cases editorials.

«Volem donar gràcies a Déu pare i a Don Bosco -va dir el rector a l’homilia- perquè en la congregació hem pogut realitzar la nostra existència plenament, alegre, atraient, fecunda i aprofundir el nostre projecte de vida.» i, mirant al futur, va afegir: «la congregació tindrà un futur, així com ha tingut un passat brillant, si hi ha joves que lliuren completament la seva vida a Déu perquè ell en disposi i la inverteixi en la salvació dels joves. (...) A un poble desconsolat i desorientat, com són els nostres joves, a un món confús i desesperat, Déu ha pensat a donar-li esperança i salvació».

El mateix dia, a Torí i arreu del món, els salesians van renovar la seva professió religiosa, i amb ella, el compromís envers els joves, especialment amb els que necessiten més atencions i ajudes en l’educació i en la formació. Aquest dia el rector va rebre a l’Ajuntament de Torí la ciutadania d’honor. Actualment, com va recordar Chávez, a la ciutat hi ha «deu comunitats religioses salesianas, corresponsables, juntament amb molts laics adults, de set oratoris, dues escoles maternals, una escola primària, quatre escoles secundàries, liceus i instituts tècnics, tres centres de formació professional, dues universitats i quatre col·legis universitaris», que continuen amb les intuïcions del sant, tot i que en un context diferent, amb la immigració i amb els joves de segona generació. El rector major va explicar que l’estil salesià consisteix a «donar més a qui té menys; els destinataris preferencials són els joves pobres, abandonats i en perill, a qui els salesians ajuden amb l’educació que Joan Bosco anomenava “preventiva”, per fer-ne “bons cristians i bons ciutadans”».

El 19 de desembre pascual Chávez va tenir una trobada amb la família salesiana, on va indicar que hem de tornar a Don Bosco, «redescobrint-ne les inspiracions», i tornar als joves, «sentir les seves esperances i aspiracions». Hem de partir de la unió amb Déu, perquè, altrament passem «fàcilment a l’activisme que només produeix cansament físic fins a l’extenuació, l’estrès psicològic i l’espiritualitat superficial». Com a conseqüència, no podem oblidar la missió evangelitzadora, que ha de ser central en el tarannà salesià: «per això, avui més que mai, hem de sentir la urgència de privilegiar especialment una presència evangelitzadora entre els joves», sempre atents als nous contextos socioculturals, a la globalització i al secularisme.

Torí, Fabrizio Assandri. Text publicat a Catalunya Cristiana.