Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La Facultat de Teologia de Catalunya organitza aquest dimecres un homenatge a un dels biblistes més destacats i més internacional de Catalunya, Josep Rius-Camps. A dos quarts de vuit del vespres es presentarà la “Miscel·lània d’homenatge al Prof. Dr. Josep Rius-Camps”, publicat dins de la Revista Catalana de Teologia en un acte presidit pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. Rius-Camps va ser fundador de la Revista Catalana de Teologia el 1976 i director fins fa tres anys.

Expert en els pares de l’Església i en el Nou Testament, la darrera obra de Rius-Camps és una traducció de l’Evangeli de Lluc i dels Fets dels Apòstols. Demostració a Tèofil aporta una nova teoria segons la qual els dos textos formarien part d’un únic llibre escrit per un mestre jueu. Per aquest treball, realitzat amb Jenny Read-Heimerdinger, va rebre el premi Ciutat de Barcelona de l’any passat.

En aquest nou reconeixement a Rius-Camps hi intervindran el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig; l’actual director de la Revista Catalana de Teologia, Joan Planellas: i el degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, Joan Ferrer. L’acte es farà a la Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona.

En el preàmbul de la miscel·lània d’homenatge, Armand Puig defineix Rius-Camps com “un estudiós en majúscules, un home que ha fet de la recerca teològica l’eix de la seva vida, un estudiós equipat amb un mètode rigorós fonamentat en un extraordinari coneixement de la llengua grega, una percepció analítica del tot singular i una creativitat desbordant. Tot això li ha permès de formular noves i brillants perspectives sobre un ampli ventall heurístic, que va des del Nou Testament, particularment la doble obra lucana (sobretot, el gran comentari als Fets dels Apòstols) i el Còdex Bezae Cantabrigiensis (incloent-hi la llorejada traducció a la llengua catalana), fins a Orígenes (objecte de la seva tesi doctoral), passant pels grans estudis sobre les Cartes d’Ignasi d’Antioquia i les Cartes Pseudo-Clementines”.

Per la seva banda, Ignasi Moreta, director de Fragmenta –editorial on Rius-Camps ha publicat Demostració a Teòfil-, assenyala: “Josep Rius-Camps és un autor apassionat per la seva obra, un amant de la recerca minuciosa i ben feta, capaç de telefonar-te un diumenge per incorporar la seva última descoberta en una nota a peu de pàgina. Però, al mateix temps, és un gran divulgador i una persona dotada d’un enorme carisma, com ho proven els nombrosos seguidors que té a l’ermita de Sant Pere de Reixac o els també nombrosos grups bíblics que anima a diversos llocs de Catalunya. Rius-Camps ha obert vies de recerca molt innovadores, no sempre ben rebudes pels seus col·legues. Per això, l’homenatge de la Facultat de Teologia de Catalunya és tan significatiu: perquè implica el reconeixement per part de la comunitat teològica catalana a un dels biblistes més rellevants que ha donat Catalunya”.

En la miscel·lània d’homenatge es recullen textos, entre d’altres, d’Armand Puig, Frederic Raurell, Josep Oriol Tuñí, Jenny Read-Heimerdinger, Hilari Raguer i Josep M. Rovira Belloso.

Josep Rius-Camps, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, va néixer a Esparreguera el 1933. És doctor en ciències eclesiàstiques orientals pel Pontifici Institut Oriental de Roma (1968), on va impartir docència —com també ho va fer a l’Agustinianum de Roma i a la Universitat de Münster (Alemània).

Foto: Fragmenta Editorial