Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Coincidint amb els 25 anys del document Arrels Cristianes de Catalunya, l’abadia de Montserrat organitza un sessió acadèmica que permetrà una relectura del document. És l’acte públic commemoratiu més rellevant que s’ha organitzat fins ara arran de l’aniversari del document episcopal i el primer promocionat des d'una entitat eclesial. L’abat Josep Maria Soler, Joan Rigol, Antoni M. Oriol i Ramon Pla i Arxé intervindran en una sessió en la que es parlarà del missatge del document i de l’evolució de la societat i de l’Església durant aquest quart de segle.

La convocatòria és el dissabte 29 de gener, a les 12 del migdia, amb motiu de la festa de Sant Tomàs d’Aquino. La sessió acadèmica és oberta a tothom i es farà a la Sala de la Façana del Monestir. L’acte el presidirà l’abat Josep M. Soler, que intervindrà per clausurar-lo. Antoni M. Oriol Tataret, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, pronunciarà una conferència sobre “El missatge de les 'Arrels Cristianes de Catalunya'”; i Joan Rigol, president delegat del Patronat de la Sagrada Família i patró de la Fundació Joan Maragall, oferirà una ponència sobre “L’evolució de la societat i de l’Església a Catalunya en aquests 25 anys”.

En la mateixa sessió, Ramon Pla, professor de la Universitat de Barcelona, presentarà el número 238 de la revista Qüestions de Vida Cristiana, que és un monogràfic dedicat al document Arrels cristianes de Catalunya.

El número monogràfic de Qüestions de Vida Cristiana -revista editada per la Fundació Joan Maragall i l’Abadia de Montserrat inclou articles del monjo Lluís Duch, del bisbe Jaume Pujol Balcells, de l’abat Josep M. Soler, del bisbe Jaume Camprodon, de l’historiador Albert Manent, i de capellans experts en el magisteri pontifici com Antoni M. Oriol i Joan Costa. També hi ha articles signats per Josep Maria Puigjaner, Antoni Matabosch, Oriol Domingo, Marcel·lí Joan, i Lluís Duran.

"Un tema tractat sense complexos"

En la convocatòria d’aquesta sessió es remarca que Arrels cristianes de Catalunya -text elaborat l’any 1985 pels bisbes de Catalunya- és la carta pastoral més famosa del segle XX i el punt de referència indispensable sobre el tractament cristià del tema del nacionalisme, un tema tractat sense complexos pels bisbes de les aleshores vuit diòcesis catalanes. La novetat, doncs, és que assumien i defensaven col·lectivament la línia d’integració de l’acció de l’Església als sentiments més profunds del poble català, sense amagar-ne les mancances històriques i els reptes actuals a assumir. Lluny de tota autocomplaença, afirmaven amb humilitat i convicció que “volem dir que és en aquella ininterrompuda tradició de fidelitat a Catalunya que ens reconeixem i ens refermem”.

També es valora que aquella atenció que varen prestar els bisbes catalans no sols al tema central de la identitat nacional, sinó també als problemes que preocupaven en aquell moment –com ara l’autonomia, el pluralisme, la secularitat o la justícia social- pot resultar igualment il·luminadora per al nostre present. El document Arrels cristianes de Catalunya continua essent el gran referent de l’Església a Catalunya sempre que cal tocar temes que afecten, en la societat civil, la identitat nacional. I és que, amb la lògica adequació als nostres dies, la doctrina –i l’actitud- d’aquells bisbes segueix essent, avui, valuosa i orientadora.

Arran dels 25 anys, Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha editat també el llibre de Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i director de Documents d’Església, 25 anys de les Arrels cristianes de Catalunya. El text apunta unes consideracions generals del document en qüestió, que introdueixen a un comentari detallat a cada apartat del text, tot fent-ne veure l’actualitat i al mateix temps la urgència d’un nou compromís al cap de 25 anys.