Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) El 7 de gener és el dia de Nadal per a moltes esglésies ortodoxes, fet que es deu a que es regeixen per un calendari diferent, el julià.
 
L'Església Catòlica va adoptar el calendari gregorià l'any 1582, que va substituir el calendari julià, instaurat per Juli Cèsar l'any 46 abans de l'era comuna, i que en moltes de les esglésies ortodoxes ha perdurat.
 
Les esglésies ortodoxes es caracteritzen també perquè són autocèfales, i hi ha diversitat a l'hora de celebrar el Nadal.
 
Així, algunes esglésies ortodoxes han adoptat el 25 de desembre com a data per celebrar el Nadal. Altres esglésies, com la russa, ho fan el 7 de gener, mentre que l'església d'Armènia té la peculiaritat de fer coincidir al 6 de gener l'Epifania i el dia de Nadal.
 
El fet que convisquin dos calendaris diferents es viu a Betlem, el lloc on segons les escriptures va néixer Jesús. L'Església de la Nativitat està situada en el punt on segons la tradició va néixer Jesús. El temple el comparteixen catòlics i ortodoxos, i els primers celebren el dia de Nadal el 25 de desembre, i els segons, el 7 de gener.
 
El cristianisme es caracteritza per la seva diversitat. Per això, hi ha esglésies, comunitats i grups que s'autodefineixen com a seguidors de Crist però que en canvi, no celebren el Nadal, com passa amb els Testimonis Cristians de Jehovà.
 
Durant els primers anys de la Reforma protestant, els grups més puritans van optar per no celebrar el Nadal per considerar-la una festa "papista", ja que enlloc de les Escriptures diu que s'hagi de fer una festa per recordar el naixement de Jesús. Aquesta tesi finalment va acabar descartant-se.
 
En el que no hi ha acord entre la tradició i els estudis d'historiadors i biblistes és el dia en què nasqué Jesús. Els experts diuen que el més probable és que naixés en primavera, uns anys abans del nomenat 'any zero', ja que a Occident comptem els anys en base al naixement de Jesús.
 
En qualsevol cas, en el que sembla que hi ha acord entre els biblistes és que Jesús no va néixer al desembre, sinó en primavera. Dels pastors que guardaven els ramats dels que ens en parla l'Evangeli de Lluc no n'hi podia haver en desembre, en ple hivern, pel fred, però sí uns mesos després, a la primavera.
 
La qüestió és que, finament, a partir del segle III de l'era comuna va popularitzar-se la idea que Jesús va néixer el 25 de desembre, fet que finalment es va acabar oficialitzant poc després, el segle IV. D'aquesta manera, la festa del Nadal cristià coincidia amb altres celebracions paganes sobre el solstici d'hivern.