Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Justícia i Pau) Des de juny de 2010 s’està gestant un nou projecte cinematogràfic que repassa la trajectòria vital de l'activista Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, que porta més de 40 anys lluitant per la justícia i la llibertat al món. El documental, dirigit per Èrika Sànchez Marcos, és una road movie, un viatge a través de la vida personal i pública d'Oliveres.

 

La pel·lícula parteix d'un full de ruta basat en els principals temes que tracta el protagonista: drets humans, pau, justícia social, deute extern, fam, desequilibri nord-sud, indústria militar, consum responsable, banca ètica, pena de mort, immigració... El relat arrenca en diferents moments de la seva activitat quotidiana. Un viatge íntim que anirà descobrint les facetes del seu discurs, en perfecte simbiosi amb la seva coherència vital.

El viatge inclou una mirada cap al passat en la vida d'Arcadi: des de la seva infància i les seves primeres intervencions en moviments de protesta, passant per la seva etapa com a empresari, fins a l'actualitat, moment en què presideix gairebé una desena d'organitzacions socials, participa en altres tantes i porta diàriament el seu discurs a contextos tan diversos com universitats, congressos, manifestacions, residències per a gent gran, convents o cases okupes.

 

Es tracta d'una iniciativa de Justícia i Pau, l'ONG que Oliveres presideix des de fa 10 anys, i compta amb la col·laboració de la productora Únicamente Severo i la fotografia del conegut director Ricardo Íscar. La pel·lícula, que encara no té títol definitiu, començarà la gravació aquesta tardor, moment clau del documental en el qual es vol implicar al públic i pel qual es demana la participació ciutadana a través de la plataforma Verkami.

 

El progrés del film es pot veure al bloc del documental, que es va actualitzant amb les trobades amb els personatges i les novetats del film. Està previst que el rodatge acabi a principis de 2012.

 

Un documental finançat pel seu públic

La productora Únicamente Severo, encapçalada per Daria Esteva, juntament amb Justícia i Pau, ha decidit apostar pel crowdfunding com a estratègia de finançament, combinada amb altres fonts. "Les característiques del personatge i l'interès del seu discurs per a la ciutadania demanava la participació activa del públic en la creació i difusió del documental", explica Esteva. 

 

Des del 14 de setembre la pel·lícula està a la plataforma Verkami, on té el repte de aconseguir 3.000€ en 40 dies. A través de Verkami, les persones interessades podran fer petites aportacions que van dels 5 als 300 € i rebre diferents recompenses, des de sortir als crèdits de la pel·lícula fins a acompanyar l’equip un dia de rodatge. Amb això, el documental aconseguirà una via de finançament i la implicació del públic en el procés de creació i distribució. Es tracta de recuperar el tradicional sistema de donatius i posar en valor les aportacions del públic oferint a canvi materials de la pel·lícula i experiències exclusives.

 

La xarxa, el millor altaveu

A més a més, el documental tindrà una llicència Creative Commons, una alternativa al Copyright que permet la seva difusió gratuïta a la xarxa i fora d'ella després d'un recorregut inicial en cinemes i televisions. Amb això s'aconseguirà ampliar al màxim el nombre de persones que poden veure la pel·lícula i arribar a llocs que serien gairebé impossibles per mitjà dels circuits convencionals. "Creiem que una pel·lícula sobre aquesta temàtica i que, a més es nodreix del suport de persones individuals, associacions i empreses, ha de quedar a disposició de la societat i contribuir a enriquir-la", afirma Esteva.

Els diners rebuts per crowdfunding es destinaran a cobrir costos de producció: desplaçaments, dietes i lloguer de càmeres, equip de so i il·luminació. El projecte estarà actiu des del 14 de setembre fins al 23 d’octubre.