Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

El secretari de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Albert Batlle, ha afirmat aquest dimecres en una roda de premsa que els voluntaris a les presons provinents de les confessions religioses ofereixen “una prestació de la que no podem prescindir de cap manera”. Batlle ha afirmat que aquest servei té una demanda important i que “el gruix fonamental del nostre voluntariat prové de les confessions religioses, majoritàriament dels catòlics, i dels evangèlics, islàmics i ortodoxos”.

El responsable de les presons a Catalunya ha fet aquest reconeixement en la presentació de la “Guia per al respecte a la diversitat de creences en l’àmbit penitenciari” que ha fet conjuntament amb la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll.

Batlle ha explicat que a Catalunya hi ha 265 voluntaris de les diferents tradicions religioses i que el voluntariat a les presons prové principalment de les confessions religioses: “És una tasca impagable”. Són persones que avala cada confessió i que reben una formació específica del Departament de Justícia que autoritza als voluntaris a accedir a l’interior dels centres penitenciaris.

Albert Batlle també ha agraït “la presència contínua de ministres del culte i molt sovint també de les màximes autoritats religioses de les confessions”. Ho ha definit com una tasca que facilita “la presència de la societat dins del nostre sistema ja que la política penitenciaria és una política social”.

El secretari de Serveis Penitenciaris ha explicat que l’edició d’una guia que faciliti l’exercici de la llibertat religiosa dels reclusos està plenament justificada perquè “els reclusos estan privats del segon dret fonamental més important d’una persona –després del dret a la vida- que és la llibertat, però la resta dels seus drets estan perfectament vigents, entre ells el de rebre assistència espiritual. A més hi ha molts interns que tenen necessitat d’aquest acompanyament espiritual que possiblement abans no l’havien necessitat.”

La directora general d’Afers Religiosos ha situat aquesta Guia en continuïtat amb les que ha editat el Govern sobre el respecte de la diversitat en els àmbits hospitalari, funerari i dels cementiris. Ha anunciat que la propera serà sobre l’àmbit escolar, realitzada conjuntament amb el Departament d’Educació. Montserrat Coll ha explicat que en l’elaboració d’aquestes guies moltes vegades s’han trobat que “la realitat va per davant dels documents i els professionals ja han sabut trobar solucions a les demandes que planteja la diversitat de creences. El que es tracta és recollir aquestes bones pràctiques”.

Montserrat Coll també ha defensat que “el benestar espiritual pot afavorir la rehabilitació social de les persones” i que les administracions públiques han de vetllar perquè s’asseguri l’exercici del dret a la llibertat religiosa també “a aquelles persones que no poden anar a buscar per ells mateixos aquesta assistència”

En la roda de premsa s’ha descrit una realitat de l’àmbit penitenciari on conviuen tradicions religioses molt diverses i on se celebren amb normalitat celebracions cristianes com el Nadal o la Pasqua, o musulmanes com el Ramadà, a més de la pràctica habitual d’eucaristies o de cultes evangèlics. Una festivitat religiosa com la Mare de Déu de la Mercè, patrona dels captius, també se celebra especialment amb una dimensió que va més enllà de l’àmbit religiós.

El secretari de Serveis Penitenciaris també ha explicat que en aquest moment totes les presons ofereixen menús que permeten atendre a les diverses demandes d’alimentació de les principals confessions i que a totes les noves presons es disposa d’un espai –anomenat Espai de silenci- adaptable a cada religió per les celebracions religioses, .

La roda de premsa de presentació de la Guia s’ha realitzat amb la presència de representats de diverses confessions, entre ells el mercedari Josep Maria Carod, responsable del Secretariat Diocesà de Pastoral Penitenciària de Barcelona, SEPAP. Per això, Albert Batlle ha volgut tancar la presentació felicitant a l’orde dels Mercedaris que aquest dimecres van rebre la Creu de Sant Jordi: “fa més de 750 anys que són a les presons”. Actualment el voluntaris catòlics a les presons coordinats per l’Església catòlica són més d’una centenar.

D’altra banda, Montserrat Coll ha anunciat que el proper 11 de maig es presentarà el mapa dels centres de culte a Catalunya que actualitzarà les dades del 2007. Coll ha avançat que la diversitat ha augmentat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.