Dia:  Viernes, 29 de Octubre
Hora:  a les 11:00
Lloc:  Museu d'Història dels Jueus - Institut d'Estudis Nahmànides . Girona
Organitza:  Museu d'Història dels Jueus
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
Museu d'Història dels Jueus - Institut d'Estudis Nahmànides
Carrer Sant Llorenç , 17004, Girona
Visita guiada

Orígens. Una visita a l'edifici del Museu d'Història dels Jueus de Girona

Gironamuseus us proposa les visites “Bastint i vestint el patrimoni”. Volem donar a conèixer amb detall els edificis que embolcallen les col·leccions dels nostres museus; contenen la seva pròpia història i les seves pròpies anècdotes.

Si voleu descobrir aquestes històries us oferim diverses visites guiades, de la mà d’experts i coneixedors d’aquests edificis.

Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, parlarà sobre els orígens de l'edifici del Museu d'Història dels Jueus i viatjarem a través de la seva història.

El Centre Bonastruc ça Porta ocupa l'indret que al segle XV contenia la sinagoga i els espais propis de la comunitat jueva de la ciutat. Aquesta s’havia instal·lat aquí després de l’ordre de reclusió en un espai més petit, un “call reduït”, i va aixecar-hi una sinagoga que fou activa entre 1435 i 1492. Des de l’ordre d’expulsió de l'any 1492, i a causa de la prohibició de vida i ritual judaic a la ciutat, l'edifici va romandre com a propietat privada fins a la dècada dels 80 del segle XX, moment en què fou rehabilitat per convertir-lo en l'actual nucli de la recuperació del llegat jueu de la ciutat. El Centre porta un dels noms amb què es coneixia el Mestre de Girona, Mossé ben Nahman, que també fou anomenat Ramban (per la tradició jueva) i Nahmànides (per la tradició cristiana posterior). Ell fou el savi més destacat de la Girona jueva, i la seva petja encara perdura a la ciutat.

Activitat gratuïta amb aforament limitat.