Pasar al contenido principal
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Santuari de la Mare de Déu del Carme (Carmelites)
Adreça (carrer i número)
Avinguda de la Diagonal, 422
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Confederació Sardanista de Catalunya, Cobla Sant Jordi
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Concert 'Sacerdots sardanistes'

La Confederació Sardanista de Catalunya organitza per al proper diumenge 28 de febrer un concert temàtic amb sardanes de compositors capellans i religiosos.

Serà a les 17.00 h al Santuari de la Mare de Déu del Carme (Carmelites) situat a l'Avinguda de la Diagonal, 422, de Barcelona, a la cantonada amb el carrer de Roger de Llúria. Per poder-hi assistir cal registrar-se prèviament a través del correu casadelasardana@gmail.com.

El seu objectiu és promoure la candidatura de la sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La part musical anirà a càrrec de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, sota la direcció del seu titular, Marcel Sabaté. La presentadora de la sessió serà Imma Pujol.

L'esdeveniment funcionarà amb el format de taquilla inversa i els diners recaptats serviran per assumir les despeses de les accions per tirar endavant la candidatura. A més a més, s'hi podrà comprar el nou disc La sardana, camí de la UNESCO. Ambdós formats són vies per recopilar finançament, però també per promocionar i estendre el projecte al màxim entre la societat, ja que aquest criteri de popularitat i estima dels habitants del territori és un dels que més es valora.

El concert serà temàtic, centrat en la figura de capellans que han composat sardanes al llarg de la història. Tres dels autors interpretats encara continuen en actiu. Així, hi sonaran fins a 10 sardanes creades per sacerdots. Alguns dels títols i autors seran Llum de tardor, de mossèn Albert Taulé, conegut per la sardana Noves arrels; Corpus a Berga, de mossèn Marià Miró, la sardana més representativa de Berga ja que clou totes les ballades que es fan durant la Patum; El nostre Gerard, del Monsenyor Valentí Miserachs, responsable durant molts anys del Pontifici Institut de Música Sacra del Vaticà i que va composar la música d'Els Pastorets de Calaf, que va permetre a la Sant Jordi actuar a Roma o Flor nadalenca, de mossèn Àngel Obiols, conegut sobretot per la seva sardana Eulàlia. A més a més, al final hi sonarà la sardana composada fa poc expressament per promocionar el projecte: Camí de la UNESCO, de la jove compositora tarragonina Anna Abad.

El concert permet posar al descobert la dedicació de nombrosos religiosos per al món de la composició de sardanes. De fet, la Confederació Sardanista de Catalunya ha identificat fins a 60 sacerdots autors de sardanes i música per a cobla. D'aquest conjunt, se n'ha fet una tria representativa per oferir aquest concert.

El disc que es podrà aconseguir al concert ofereix diverses composicions, entre sardanes i obres lliures per a cobla, de manera que permet fer un tast de la riquesa sonora de la cobla. El 1r volum editat va ser un èxit i ja es va esgotar en el seu moment.

Aquesta activitat és una continuació de les ballades organtizades anteriorment amb el mateix objectiu.

Aquest concert compta amb la col·laboració de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l'assessorament de Músics per la Cobla i dels Carmelites descalços de Barcelona que cedeixen l'espai, una cèntrica església amb un interior bellament decorat.

Al 'Tot Sardana' de Ràdio Estel, dirigit i presentat per Gerard Carrión, es podran escoltar algunes de les sardanes d'aquests compositors capellans i religiosos. El programa s'emet, com sempre, els diumenges de 9.00h a 10.30 h. Totes les freqüències:https://www.radioestel.cat/frequencies.php?id=restel

PROGRAMA DEL CONCERT:

Les onze gràcies Mn. Joaquim Mesalles (1940)

Ripoll Mn. J. M. Maideu (1893-1971)

Llum de tardor Mn. Albert Taulé (1932-2007)

Al·leluia de Pasqua Mn. Camil Geis (1902-1986)

Flor nadalenca Mn. Àngel Obiols (1888-1973)

Princesa del Collsacabra Mn. Frederic Pujol (1939)

Corpus a Berga Mn. Marià Miró (1884-1963)

La serra de Campmajor Mn. J. M. Cervera (1904-1998)

Fontalba P. Robert de la Riba (1912-1999)

El nostre Gerard Mons. Valentí Miserachs (1943)

Camí de la UNESCO Anna Abad i Gils (1992)

Correu electrònic
casadelasardana@gmail.com