Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

La relació entre espiritualitat i psicologia no és habitualment matèria docent o de recerca. La Fundació Vidal i Barraquer integra aquesta peculiaritat d’estudi interdisciplinari, fruit de la seva indagació i experiència en el camp de la salut mental.

Amb aquest experiència el proper octubre comença la quarta edició del Postgrau d’Acompanyament Espiritual (PAE) que organitza la Fundació Vidal i Barraquer en col·laboració amb la Fundació Lluís Espinal, Cristianisme i Justícia i Justícia EIDES. És un dels pocs postgraus d'aquest tipus que es fan a Europa.
Es tracta d’un postgrau de dos anys en què s’estudia l’acompanyament espiritual des de la vessant psicològica i la vessant espiritual. El postgrau possibilita aprofundir en la tasca d’acompanyament, a un grup reduït d’unes 20 persones, a través de classes teòriques en forma de taules rodones i seminaris, del grup d’anàlisis d’experiències i de les tutories.
La coordinadora acadèmica del postgrau, Inés Cots, explica a CatalunyaReligió.cat, que “Existeix una necessitat d’ensenyar a acompanyar o cuidar les persones. En realitat l’acompanyament és una tasca important que es fa des de fa segles”. Davant la falta d’oferta acadèmica en aquest sentit i la forta demanda que hi ha segons la coordinadora del PAE “això ens va fer pensar en donar una formació que ens donés resposta a la demanda existent”.
Cots assegura que l’acollida ha estat “molt bona” i que hi participa gent de diversos àmbits. “Ve gent que es dedica a l’acompanyament del dol, però també vénen metges, infermeres, professors...”
El postgrau està dividit en tres gran parts: l’experimental, la teòrica i les tutories. La part experimental consisteix en analitzar experiències per grups. La part teòrica aborda diversos temes cada un d’ells vist des d’una vessant espiritual i una psicològica. Les tutories són sessions individuals amb el professor.
Alguns dels professors que hi participen són: Antoni Gomis, Xavier Melloni, Xavier Morlans, Ramon Maria Nogués, Jaume Patuel i Josep Rambla.
La novetat d’enguany és un curs paral·lel sobre l’acompanyament en el dol. Es tracta d’un curs que es pot integrar dins el PAE, però també el poden fer persones interessades en aquest acompanyament concret que no estiguin matriculades al Postgrau d'Acompanyament Espiritual. Es faran tres sessions a l’any i la durada també és de dos anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.