Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) El 85% dels nens de l'Orient Mitjà i del cinturó nord-africà són víctimes de la violència: ferits en el cos, la ment i l'ànima pels abusos sexuals, la guerra, el terrorisme, el reclutament forçat en les milícies de nens i la manca de justícia a tots els nivells. Vuitanta-cinc milions de nens i joves. És a partir d'aquesta figura, un veritable cop a l'estómac i en la consciència de tots, que Hans Zollner va utilitzar per presentar - en una reunió celebrada a Roma en el matí del dimarts 12 de febrer amb periodistes- les línies principals de la cimera sobre la protecció dels nens en l'Església, que tindrà lloc al Vaticà del 21 al 24 de febrer. "Qui parla d'aquests 85.000.000 de nens?". El jesuïta, membre del comitè organitzador de la cimera, va preguntar de manera provocativa. "Ningú". Però el coneixement, la consciència és el primer pas decisiu per afrontar aquest drama.

Els tres punts clau

I aquest serà un dels passos fonamentals que es donaran en la trobada que el Papa Francesc desitja vivament. Serà, ha precisat el jesuïta, una trobada de pastors que per primera vegada posarà sobre la taula la qüestió de la protecció dels menors a l'Església de manera sistèmica, tenint en compte les estructures i procediments a nivell mundial.

La trobada, va anticipar Zollner, comptarà amb la participació constant del Pontífex i s'estructurarà al voltant de tres punts clau. El primer dia es discutiran les responsabilitats pastorals i jurídiques del bisbe. Per tant, serà el torn d'establir -el segon dia de treball- a qui ha d'informar el bisbe o superior d'una ordre sobre el seu treball en la matèria i després, identificar quines estructures, procediments i mètodes són aplicables. Aquest és un aspecte que implica directament la sinodalitat, un dels elements clau de la cimera de finals de febrer. Finalment, la tercera jornada estarà dedicada al tema de la transparència. Transparència interna, per descomptat, però també cap a les autoritats estatals i cap a tot el poble de Déu.

Les normes no són suficients

És fonamental -va afegir el president del Centre per a la Protecció de Menors de la Pontifícia Universitat Gregoriana- entendre que les normes no són suficients: la claredat dels procediments no resoldrà màgicament el problema. La veritable qüestió és com arribar a un canvi d'actitud. L'ajuda pot venir d'escoltar directament a les víctimes de l'abús. Una escolta que tots els bisbes han estat convidats a fer directament en els seus països i que també serà possible durant la cimera gràcies a alguns testimonis ja previstos. "Aquells que realment escolten el crit d'ajuda que ve d'una d'aquestes víctimes - va subratllar el Pare Zollner - el plor, les ferides de la psique, del cos, del cor i de la fe, no poden romandre com abans". Aquesta serà una de les principals eines per sensibilitzar els representants de tota l'Església. És, ha precisat el jesuïta, una etapa d'un llarg camí per recórrer, però certament "tenim l'oportunitat de fer alguna cosa important".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.