Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Direcció General d'Afers ReligososLaura Zhou (Zhen Jang Qintia, Xina, 1969) ha estat la presidenta de la secció local de Barcelona de la  Buddha’s Light Association entre 2015 i 2017, i ara continua com a col·laboradora. Regenta un restaurant a Barcelona.  

El pròxim 25 de febrer començarà un nou any xinès. Quin any començarà?
L'horòscop xinès està format per dotze animals que es van rotant any rere any. Aquest pròxim any serà l'any del gos.

Quin significat té el gos? 
El gos significa sentiment de comunitat, el fet de reunir-se amb la família i els amics. Tots els anys tenen un significat positiu. Per a nosaltres, els budistes, és molt important la manera en com pensem: cada dia, cada any s'ha d'encarar de forma positiva. El primer que has de fer perquè et passin coses bones és pensar d'aquesta manera. Si avui t'aixeques amb pensaments negatius, és més fàcil que et passin coses dolentes a tu i a la gent que t'envolta. Per això és tan important pensar en positiu.

A part de celebrar l'any nou, quines altres activitats realitzeu regularment?
Cada setmana ens reunim per cantar mantres. Actualment, amb la crisi econòmica que estem passant, la gent està molt nerviosa. Cantar mantres ajuda a relaxar-se per poder treballar millor.

Amb quin idioma canteu els mantres?
No importa. Els mantres es poden cantar tant en xinès com en qualsevol altra llengua: espanyol, anglès, francès...

En què consisteix la festa de l'any nou?
Primer fem les ofrenes amb el mestre budista. Mentre ell canta, cada participant ofereix una espelma amb un desig de cara a l'any nou. Després es continua la cerimònia amb diferents actuacions. Finalment ho celebrem amb un banquet exclusivament vegetarià. La veritat és que és molt bonic i també saludable.

Sou vegetarians o simplement les ofrenes són vegetals?
Cadascú treballa en els seus negocis i mengem el que volem. Jo mateixa porto un restaurant i no ofereixo només menjar vegetarià. La meva família menja carn i peix. Tot i això, a dins del temple tot el menjar és vegetarià.

A quin lloc us reuniu?
Aquí a Barcelona tenim un temple molt petit, format per un saló, al centre del qual hi ha una figura de Buddha, envoltat de coixins que permeten seure a terra per cantar els mantres.

Us queda petit?
Estem buscant espais més grans però de moment no n'hem trobat. Costa trobar un lloc al centre de la ciutat per a instal·lar-hi el temple. Els locals són molt estrets i petits.  La mida del temple fa que no puguem ser més de vint alhora. Quan hi ha celebracions importants hem de llogar un local més gran per poder encabir-hi a més gent. Per exemple, a l'última festa d'any nou que vam celebrar hi van participar al voltant de 300 persones: per tant vam haver de llogar un local amb més espai.

Per què recomanaries als catalans que coneguessin millor el budisme?
El budisme tranquil·litza, et fa estar en pau i observar la part positiva de la vida. No ho recomanem només als catalans, sinó a tot el món. És molt important evitar la violència i els pensaments negatius perquè repercuteix en l'ambient i la gent que t'envolta. El més important del budisme és que vol fer un món millor a partir de les bones accions.

Quin perfil tenen els membres de la Buddha’s Light Association de Barcelona?
Hi ha gent d'arreu del món. No és important el teu lloc d'origen, hi ha gent tant de la Xina com del Japó, Corea, Espanya o França. L'associació és oberta a tothom.

Dins del budisme hi ha diferents escoles. A quina branca s’inscriu la Buddha's Light Association?
A la Xina es barregen el budisme i el taoisme. La meva pròpia família de la Xina venia de les dues tradicions: la primera nit de lluna plena de tardor i de l'hivern, convidàvem els nostres avantpassats cantant mantres i oferint una taula amb menjar i vi que no podíem tocar perquè era per ells. Els budistes no podem prendre vi: era només perquè els avantpassats celebrin les festes amb nosaltres.

De quina manera rebeu el retorn d'aquestes ofrenes als vostres avantpassats?
Ells ens protegeixen en el nostre dia a dia. Tinc una anècdota que us vull explicar: un dia, sortint del temple, estava creuant un pas de zebra amb el semàfor en verd. De cop, ve una moto molt ràpid, a mi em va semblar que no podia parar però va aconseguir frenar a molt poca distància de mi. Els dos ens vam mirar espantats, i ens vam assegurar que estàvem bé. Jo crec que Buda ens va protegir perquè la moto es va parar a un pèl de distància de mi! Jo em vaig sentir amb sort però també amb una sensació rara, com si no m'acabés de creure que havia sortit il·lesa d'aquell incident.

Pel que fa a Barcelona, quin tipus de difusió realitzeu per donar-vos a conèixer?
Ens hem anat obrint a la ciutat a mesura que passava el temps. Hem anat coneixent altres persones i també entitats que han contribuït a engrandir el nostre col·lectiu. A més, també ens hem anat implicant a la ciutat. Jo mateixa he estat la vicepresidenta d'una associació de dones xineses a Barcelona. És més, els budistes procurem cuidar la ciutat i la gent perquè és coherent amb la nostra filosofia. Per exemple, intentem ajudar  la gent que ha patit l'impacte de la crisi i ara viu al carrer i no té recursos per comprar menjar.

Els joves participen en l'associació budista aquí a Barcelona?
Cada vegada hi ha més joves, sobretot d'entre 25 a 35 anys. Abans només hi havia gent gran. Ho valorem molt perquè els joves aprenen molt ràpidament ja que tenen molts estudis.

Com viuen els teus fills el fet de conviure entre dues cultures?
Ells es consideren d'aquí. De fet, han nascut aquí i veuen el seu futur aquí. Nosaltres ens n'adonem perquè ens pregunten com és que treballem tant —tothom sap que els xinesos treballem molt!— i això els sorprèn i els preocupa perquè diuen que hem de dedicar un dia a la setmana a descansar i estar amb la família.

Quina relació teniu amb les altres confessions religioses?
Jo sempre he pensat que totes les religions intenten fer bé les coses i caminen sobre el mateix camí per tal de fer un món millor. Les religions intenten arribar de diferents formes a un mateix objectiu: fer millors persones.