Vés al contingut
Catalunya Religió
simposi-iqs-2023-01

IQS 'Sentit i transcendència en el segle XXI. Els reptes d'una societat postcristiana' ha estat el títol de la 24a edició del Simposi de l'Institut Químic de Sarrià (IQS). En aquesta edició, celebrada l'11 de gener, la cultura humanística i l'ètica del centre universitari es conjumina amb la seva important tradició científica i empresarial.

Organitzat per la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià, el simposi acull anualment persones expertes de tota classe d'àmbits humanístics, que són convidats per a parlar dels reptes de la nostra societat, i de com han de ser afrontats amb responsabilitat i humanitat.

La present edició ha girat al voltant de la qüestió de la secularització. La sociòloga de la Universitat de Barcelona Mar Griera ha elaborat una anàlisi de la realitat de la secularització i de les religions a la societat catalana. "En aquest sentit, Catalunya continua sent una de les regions més secularitzades d'Europa; no per això, es pot dir que la religió vagi a desaparèixer", ha puntualitzat Griera.

La sociòloga de la Universitat de Barcelona ha afirmat que les teories de la secularització, que preveien que la religió desaparegués amb l'avanç de la cultura moderna, s'han revelat falses. Griera ha parlat sobre la situació de la religió en la societat: "S'ha tornat diversa i sincrètica, però encara és present, i continuarà present a la societat".

"És necessari creure en el progrés per a acceptar aquests canvis i fer tots els sacrificis que comporten"

El segon ponent, el professor de Matemàtiques a IQS i membre de la Càtedra d'Ètica, Xavier Casanovas, ha parlat de la idea de progrés. Casanovas ha assenyalat com aquesta noció ha substituït les aspiracions religioses de la societat. Segons Xavier Casanovas, s'invoca al progrés per a justificar tots els esforços i les inversions en el terreny industrial, científic, i, en realitat, a tots els àmbits, “tots els canvis socials es justifiquen sota la idea de progrés”. "És necessari creure en el progrés per a acceptar aquests canvis i fer tots els sacrificis que comporten", ha assegurat el professor de Matemàtiques a IQS i membre de la Càtedra d'Ètica.

Finalment, el Doctor de la Universitat Loyola (UNIJES) Luis Sepúlveda del Río, ha abordat les múltiples secularitats, insistint en la noció que el retrocés de la religió de l'àmbit públic no s'ha produït de manera uniforme.

L'anterior edició del Simposi, organitzat per la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià IQS, es va centrar en la celebració del 500 aniversari de la conversió de Sant Ignasi, sota el títol “Ferida i Condició Humana”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.