Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) “Teníem un parell de CDs i volíem assajar i gravar per primavera, però amb el confinament no va poder ser”. Meritxell Martínez i Xavier Estefanell formen el grup Xaragalls. “Tots dos hem passat el coronavirus i vam haver d’estar aïllats”. De seguida que van poder estar junts, van començar a assajar. I aquest diumenge al vespre ofereixen el seu primer concert en confinament, que serà retransmès per Facebook i Instagram. És música cristiana pensada per a públic adult i familiar.

“Una família que canta no pot estar enfadada”, defensa Meritxell Martínez. El concert tindrà una durada aproximada de tres quarts d’hora. Sonaran cançons que s’han fet servir en misses i pasqües familiars, com ‘Créixer per dins’, ‘Fills d’argila’ o ‘Demanar, cercar, trucar’ sobre l’evangeli de Mateu. I hi haurà també peces noves, com ‘Confinats’, composada durant el confinament.

Tot aquest projecte d’animació de la fe a partir de la música l’impulsen des de La Magrana Creativa. “Si els nens mentre canten i s’ho passen bé, estan lloant i entenen el que diuen, estan pregant”. Recorda el que deia sant Agustí, que “qui canta, prega dues vegades”. I considera “un regal que les famílies cantin plegades una música que connecta amb el cor”. Està convençuda que “la música salva moltes coses i Déu parla a través de la música”.

La Txell, com la coneix tothom, també escriu contes per adults, relacionats amb lectures bíbliques. “Quan els escric, els demano”, diu referint-se a Déu. I aquests textos, com les cançons, diu, “els demanem i ens arriben, és l’esperit que els inspira, no és cap mèrit nostre”. Meritxell Martínez és mestra i va estudiar teologia, va treballar a l’escola Jesuïtes del Clot i actualment fa religió en una escola a Lliçà de Vall, al Vallès Oriental. Amb el seu marit viuen a Lliçà d’Amunt i amb Xaragalls animen també les cançons en les pregàries mensuals a l’estil de Taizé que fan a l’ermita de Sant Justa.

Transformar a través dels petits

El nom del grup, Xaragalls, respon a la marca que deixen “els petits rierols sobre la muntanya, els fils d’aigua que cauen”. Aquesta imatge de l’aigua els va transmetre “sonoritat” i la seva activitat musical, diu, “era una manera d’acollir aquesta pluja, l’aigua viva que recorda el riu gros”.

La primera gravació la van fer fa més de 25 anys i han publicat sis discs amb el segell de Claret. En aquell moment van ser molt actius, fent espectacles i cursos d’animació de la fe i l’espiritualitat, tallers, contacontes, formació de catequistes amb el Secretariat Interdiocesà de Catalunya, a l’escola d’estiu de Blanquerna. Una activitat pastoral que feien compatible amb les respectives feines.

“Vam entendre que la manera de transformar alguna cosa era a través de la canalla: la canalla crida als pares i els pares que volien escoltar, podien fer el canvi”. Després d’uns anys aturats per diverses circumstàncies personals, hi ha tornat a posar la banya.

Actualment, Xaragalls ofereixen eines de reciclatge espiritual, a parròquies i arxiprestats. Cada cançó va acompanyada d’una dinàmica i d’una activitat. Són recursos per a catequistes, perquè a través del cant, la música, el moviment i la dansa “la vivència de la fe sigui més experiencial i menys dogmàtica”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.