Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació ”la Caixa”) La COVID-19 ha demostrat que la cooperació internacional no s’atura, i encara menys durant les vacances. Un total de 60 CooperantsCaixa saben que ara és quan és més important, i davant la impossibilitat de viatjar als països de destinació, duran a terme els projectes en remot per segon any consecutiu. A Catalunya, 23 persones s’han sumat a aquesta nova fórmula de voluntariat.

CooperantsCaixa, el programa de voluntariat internacional de la Fundació ”la Caixa”, ha reinventat la seva forma de cooperació arran de la situació provocada per la pandèmia i les restriccions de mobilitat i seguretat. El 2020, 44 voluntaris es van sumar a la iniciativa virtual, que aquest any ha guanyat encara més adeptes: un total de 60 persones dedicaran les seves vacances a col·laborar en remot en projectes de desenvolupament internacional.

Els participants en aquest programa aporten els seus coneixements, les seves habilitats i la seva experiència en la matèria en què són especialistes per desenvolupar projectes de cooperació en els quals col·labora la Fundació ”la Caixa”, juntament amb ONG locals, per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Un total de 612 voluntaris han participat des del principi en el programa per proporcionar assistència a 60 ONG a 23 països de l’Amèrica Llatina, Àsia i l’Àfrica. Des del 2019 s’hi han incorporat diferents CooperantsCaixa del BPI (Banco Português de Investimento).
Els cooperants treballaran en remot amb ONG localitzades físicament a l’Índia, el Perú i Moçambic, en el marc del programa de creació d’ocupació Work 4 Progress de la Fundació ”la Caixa”, com també en projectes amb la Fundació Aga Khan i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Per primera vegada, en aquesta edició diversos voluntaris col·laboraran amb el programa MoM, que duu a terme la Fundació ”la Caixa” en aliança amb l’ACNUR a Etiòpia amb l’objectiu de reduir la mortalitat infantil i millorar la situació nutricional de nens i nenes menors de 5 anys i les seves mares.

Per contribuir al component experiencial, els mateixos cooperants estan recreant de manera imaginària el viatge que haurien fet i que es pot seguir a través de les xarxes socials. A més, s’està elaborant una «Guia del CooperantCaixa» mitjançant la plataforma pròpia Work 4 Progress Virtual l@b, un entorn digital en què es podrà fer un seguiment de l’evolució dels projectes amb indicadors específics.

El període d’intervenció del voluntariat virtual serà variable i flexible, i sempre amb la voluntat de generar l’impacte més gran possible en els projectes locals. El treball entre l’equip de cooperants i els professionals de les ONG locals serà més estret que mai, amb l’objectiu d’estar més acompanyats i de rebre més suport durant la intervenció social.

El voluntariat no presencial representa un repte, però és també una oportunitat que ha fet patents alguns dels beneficis de possibilitar la cooperació a distància:

  • Flexibilitat: Permet la incorporació de cooperants que fins ara no podien viatjar al terreny o que no podien deixar el seu lloc d’origen durant tant de temps a causa de motius professionals o personals.
  • Agilitat: El format virtual permet una intervenció ràpida davant de situacions d’emergència humanitària, sense la complexitat de preparar un viatge al terreny.
  • Accessibilitat: Més ONG de més països es poden beneficiar del programa virtual en territoris que fins ara eren fora de l’abast del programa.
  • Sostenibilitat: La priorització del treball remot, quan no és imprescindible el desplaçament, és més respectuosa amb el medi ambient i, a més, permet la participació de molts més empleats amb el mateix pressupost.

El programa facilita la participació de treballadors en actiu, prejubilats i jubilats en projectes de desenvolupament local en països d’arreu del món. Tots són voluntaris del grup CaixaBank que col·laboren en activitats altruistes de proximitat al llarg de tot l’any.

Els cooperants han estat escollits després d’un procés de selecció en què s’ha tingut en compte el perfil, l’experiència i les expectatives de cada candidat. A més, els treballadors seleccionats han rebut formació i sensibilització, i han après nocions sobre cooperació internacional; context polític, econòmic i social del país de destinació; motivacions i objectius del projecte, i també sobre el treball específic que hi han de dur a terme.

Aquest tipus de voluntariat internacional, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), és pioner en responsabilitat social corporativa. Té vocació transformadora per a tots els que hi participen: l’ONG local, la comunitat i també els cooperants, que viuen l’experiència d’unes vacances solidàries i productives l’objectiu de les quals és millorar les condicions de vida de les poblacions vulnerables de països en vies de desenvolupament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.