Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat UrgellL’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha enviat una carta de suport al president d’Ucraïna, Volodímir Zelensky, i de repulsa per les brutals agressions a la població civil indefensa. Divendres va rebre el Cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano Riera, amb qui Vives va intercanviar impressions sobre la situació al país europeu que avui viu un greu conflicte armat i l’atenció als refugiats al Principat. I li va demanar que transmetés al president d’Ucraïna el reconeixement pel seu lideratge i el suport d’Andorra a la seva lluita per la llibertat i la sobirania del seu país. Zorzano anava acompanyat de la seva esposa a la reunió, i també hi va assistir el representant del copríncep episcopal i vicari general, Josep M. Mauri.

En la carta, amb data de dissabte 9 d’abril, Vives anuncia que farà “tots els esforços possibles perquè Ucraïna recuperi la pau injustament arrabassada”. També defensa la independència i integritat territorial d’Ucraïna i se suma al rebuig i la condemna de la guerra que pateix el seu poble. També comparteix el “dolor” i la "indignació” per “les agressions a persones indefenses” i demana esclarir i castigar “els crims humanitaris de Bucha, Járkiv i Mariúpol, i en altres ciutats”.

Podeu llegir-ne una part del contingut a continuació:

“En nom propi i de les Autoritats i el Poble del Principat d’Andorra vull fer-vos arribar el nostre suport en la vostra coratjosa defensa de l’estimat Poble d’Ucraïna, que Vós tan dignament presidiu i representeu.

La guerra injusta i condemnada per les Nacions Unides que sofreix el Poble d’Ucraïna mereix el rebuig i la condemna de les Nacions amigues. En aquestes darreres setmanes hem apel·lat al respecte dels principis del Dret internacional, de la Carta de les Nacions Unides i de l’Acta final dels Acords d’Hèlsinki, i exigim que Ucraïna pugui seguir essent independent, sobirana i amb integritat territorial a l’interior de les seves fronteres internacionalment reconegudes. Aspirem al fet que el poble rus i el poble ucraïnès puguin conviure amb pau i respecte mutu, i preguem per vosaltres mentre enfortim la solidaritat envers els refugiats, l’enviament d’ajut i el suport a la vostra causa.

Condemnem la barbàrie de la guerra, els atacs que destrueixen vides humanes i violen la dignitat de les persones. Les imatges que hem vist de les agressions a persones indefenses, ens omplen de dolor i d’indignació. Ha de cessar aquesta inacceptable agressió armada, i han de ser esclarits i castigats els crims humanitaris de Bucha, Járkiv i Mariúpol, i en d’altres ciutats.

En aquests moments tan dolorosos ens sentim molt units a la vostra Persona i al vostre Govern, Sr. President, així com a tot el Poble Ucraïnès, i farem tot els esforços possibles perquè Ucraïna recuperi la pau injustament arrabassada.”