Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) L'arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha defensat aquest dissabte l’església de Santa Maria de Gualter com a memorial de pau. Destruïda a la guerra civil de 1936, des de fa 25 anys, gràcies al treball incansable dels Amics del Monestir, i de la bona col·laboració entre el bisbat d’Urgell i l’Ajuntament de la Baronia de Rialb, va poder ser progressivament restaurada.

Dissabte va tenir lloc la 25ª trobada al Monestir de Santa Maria de Gualter. L’acte central de la jornada va ser la celebració de l’Eucaristia, presidida per Vives i concelebrada per Bonifaci Fortuny, rector de la Parròquia; Jaume Mayoral; Àngel Saball, David Codina i Josep Caba, diaca. Hi van assistir l’alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig i la regidora i presidenta de l’Associació d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria de Gualter, Dolors Caelles, així com el diputat i alcalde de Penelles, Eloi Bergós.

L’arquebisbe va glossar les lectures de la Paraula de Déu proclamades en aquell diumenge, especialment la segona lectura de Sant Pau als Efesis, que destacava com Jesús ha posat pau entre tots dos pobles i ha creat una nova humanitat reconciliada, centrada en ell. Per la seva mort a la creu ha fet morir l'enemistat i, units en un sol cos, els ha reconciliat tots dos amb Déu. Vives va demanar que el Monestir de Santa Maria de Gualter fos signe de la reconciliació i pau que porta Jesús i fes recordar totes les víctimes de la incivil guerra que omplí de destrucció el nostre país l’any 1936. Va recomanar que els fidels fessin de Gualter un memorial de pau, i que la destrucció i la violència no siguin triomfadores.

A l’eucaristia es va pregar especialment per la pau, amb un record pels amics de l’Associació traspassats el darrer any, especialment pel Melitón Capdevila. Al final de la missa l’alcalde va agrair la presència de l'arquebisbe i la Junta de l’Associació van fer membre d’honor de l’associació a Vives, imposant-li un fular commemoratiu de la 25ª trobada.

La Banda Municipal de Lleida va acompanyar els cants de la celebració i al final de la Missa van oferir un concert als feligresos. També en la vetllada cultural es va presentar per part del seu autor el llibre Viatge universal pel Pirineu de Joan Obiols de La Seu d'Urgell, i després d'un senzill sopar d'entrepans a l'aire lliure, va tenir lloc el tradicional Concert d'Havaneres a càrrec del Grup Port Bo de Calella de Palafrugell.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.