Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claret) Quins son els efectes de viure un temps a la presó? La societat dóna l’esquena a la presó? Com aconseguir deixar de ser un número i ser una persona? Aquests son algunes de les preguntes que van sorgir a la presentació del llibre de la monja teresiana Viqui Molins ‘La vida entre reixes’, editat per Editorial Claret . La presentació es va realitzar el dijous 17 de desembre per streaming i es pot recuperar al següent enllaç. Ignasi Garcia i Clavel, ex-Director General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació de la Generalitat i autor del pròleg ha subratllat el gran paper que realitzen els voluntaris i voluntàries a les presons per a complementar el treball del funcionaris. Garcia i Clavel, molt vinculat a les presons on ha desenvolupat tasques de voluntarietat des de fa 35 anys, ha destacat que la “la Viqui s’acosta als presos amb molta delicadesa, sense voluntat d’evangelitzar sinó estimant-los”.

Maria Victòria Molins és l’autora del llibre i porta 31 anys realitzant voluntariat a les presons catalanes. Molins ha subratllat que “acompanyar és una manera d’escoltar i estimar l’altre, és un procés lent on tu no ets el protagonista, el protagonista és l’altre”. També ha senyalat, que malgrat les dificultats que es poden experimentar a les presons “s’aprenen moltes coses perquè hi ha molt bona gent”. L’experiència dels presos dels procés ha ajudat a la majoria de la societat a visibilitzar les presons, els presons i el que s’hi viu. L’autora ha llegit dos fragments de com viuen aquest temps de presó en Jordi Cuixart i en Quim Forn.

A la part final de la presentació, Bacali Khali, col·laborador de l’Hospital de Campanya i testimoni del llibre, i Viqui Molins han protagonitzat un dels moments més emotius de la presentació. En Bacali li ha dit a la Viqui “Me has devuelto las ganes de vivir. Mi vida cambió, acabo de nacer”, recordant com la Viqui l’ha escoltat, l’ha acompanyat i l’ha estimat durant el temps entre reixes i com ho continua fent un cop ha tornat a la llibertat. Bacali ha afirmat que és molt important “creer en ti mismo para salir de todo” i de la responsabilitat que tenim com a societat de donar oportunitats a les persones perquè puguin canviar.

La presentació ha estat moderada per en Joan Bové com a representant de l’Editorial Claret. “Esperem que el llibre que avui presentem ens ajudi a plantejar-nos si realment les presons serveixen per donar segones oportunitats a les persones”, ha dit. Al cloure l’acte ha subratllat el paper de tots en donar noves oportunitats als presos quan es reincorporen a la vida en llibertat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.