Vés al contingut
Catalunya Religió

(Mans Unides) L'ONU va proclamar el 2015 el 19 de juny com el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes, amb l'objectiu de conscienciar sobre la necessitat de posar fi a aquesta xacra, honorar les víctimes i retre homenatge als que han dedicat la seva vida a aquesta lluita.

La violència sexual relacionada amb els conflictes abasta les violacions, l'esclavitud sexual, la prostitució forçada, els embarassos forçats, l'esterilització forçada i qualsevol altre acte de greu violència sexual persones que tenen una vinculació directa o indirecta amb un conflicte. És un mètode de guerra deliberat i planificat que busca humiliar, degradar i destruir el teixit social de l'«enemic» i que afecta dones, homes, nenes i nens, tot i que s'adreça, majoritàriament, contra les dones.

Mans Unides dona recolzament als projectes de l’Associació SER, a la regió d’Ayacucho (Perú) entre els que es troben aquells destinats a l'enfortiment i articulació d'organitzacions de dones perquè puguin defensar els seus drets i accedir a la justícia, activitats de generació d'ingressos per a les dones i les seves famílies, iniciatives de foment de la participació de les dones en l'àmbit polític i públic i programes de formació en lideratge i capacitats productives perquè assoleixin la seva autonomia econòmica. Waldo Fernández reflexiona sobre el mal comunitari de la violència sexual, senyala que «en moltes cultures les dones són considerades les dipositàries dels valors i les transmissores de la vida i la cultura. Agredir-les sexualment significa també atacar la integritat moral de la comunitat i danyar o destruir l'ètnia».

La violència sexual, un mètode de guerra impune i devastador

Des del punt de vista humanitari, “un dels reptes principals és l'atenció a les víctimes, que abasta l'assistència sanitària, social, econòmica, jurídica” afirma Fernández. Cal garantir un tracte digne, amb absolut respecte de la privacitat de les víctimes, i que les seves veus siguin escoltades perquè es faci justícia. És de vital importància vetllar per la seva seguretat i prevenir noves agressions. En el cas de Mans Unides, en els últims anys han acompanyat, entre altres, a dones camperoles i indígenes víctimes de violència sexual durant els conflictes armats interns del Perú i Guatemala, recolzant la seva lluita a la recerca de justícia i reparació i contribuint al seu empoderament a partir d'accions formatives i de generació d'ingressos. Nombroses comunitats i organitzacions de base han posat en marxa processos en marxa per posar fi a aquesta pràctica inhumana i vergonyosa; perquè els cossos de dones i nenes no siguin més camps per a la guerra .

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.