Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) El president del Pontifici Consell per a la Família, Vincenzo Paglia, ha estat aquest cap de setmana a Barcelona per participar en la celebració del Dia de Família. Una festa litúrgica dedicada a la Sagrada Família que aquest any el papa Francesc hi ha volgut donar especial relleu en plena preparació per la Sínode sobre la Família del proper octubre.

Paglia va presidir la celebració eucarística d’aquest diumenge al matí a la Basílica de la Sagrada Familia, que es feia paral·lelament a la convocatòria a la Basílica de l’Anunciació de Natzaret i al Santuari de Loreto per impulasar el Sínode. A més, dissabte a la tarda va fer una conferència al Seminari de Barcelona sobre família i evangelització, on hi va haver un ampli espai de diàleg amb el públic.

El president del Pontifici Consell va plantejar la necessitat d’una pastoral familiar “més clara i intel·ligent” i “amb diàleg amb la societat d’avui”. El seu plantejament es va basar en la necessitat de presentar-se com a testimonis: “és molt important abans de parlar, testimoniar la nostra felicitat”. “Els catòlics no hem de dir, hem de mostrar als altres que és la família” va ser la seva reflexió per afirmar una pastoral i una transmissió de la fe per “atracció” com proposa el papa Francesc.

Com a exemple va explicar que amb els fills cal afrontar una “transmissió de la fe, no una transmissió de veritats”. O, davant del problema de la baixa natalitat va demanar a les famílies cristianes que visquin de tal manera que “ens envegin els qui tenen pocs fills”. També va proposar un lligam més intens entre els moviments familiars i les parròquies.

Preparant el Sínode

Respecte al proper Sinode, que ara està en l’etapa diocesana de recollida de les respostes al qüestionari, el va presentar com “una oportunitat perquè cada església local es confronti amb la seva realitat de la família”. També, responent una pregunta del públic sobre l’atenció pastoral a famílies amb pares separats, Paglia va explicar que no podia decidir ell els detalls però va dir que “estic segur que el Sínode obrirà una nova disponibilitat, una nova acollida. Sens dubte”.

Paglia va defensar la importància de la família per la societat, l’economia i el benestar de les persones perquè “quan la família està en crisi també ho està la societat. I quan la família està sana beneficia tota la societat”. I va explicar que avui es viu la paradoxa que “les relacions estables són considerades com una cosa impossible que ni tan sols es busca” però que alhora “continua havent-hi una forta necessitat de familiaritat: estem fets per la comunió, no per la soledat”.

Tant en la conferència de dissabte com a la missa que va presidir a la Basílica de la Sagrada Família, Paglia va elogiar la bellesa del temple -“la basílica més bella dedicada a la sagrada família”- i com Gaudí va dibuixar en l’obra “el projecte d’una societat humana”.

La missa de diumenge es va tancar amb una connexió en directe les dotze del migdia amb l’Angelus del papa Francesc des de la plaça de Sant de Pere del Vaticà. Francesc va tenir un record especial per als immigrants i refugiats que com la Sagrada Família han hagut d’abandonar casa seva i va dir que “un senyal per saber com va una família és veure com s’hi tracten els nens i els ancians”. Demanar permís, donar les gràcies i demanar perdó, són els tres pilars que va situar en el centre d’una família que visqui en pau i alegria.

Vincenzo Paglia va estar acompanyat en tots els actes per l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach que el va presentar com un promotor de “l’ecumenisme cordial, el del cor” i va destacar la seva tasca de mediador durant el conflicte de Kosovo. Paglia sempre ha estat vinculat a la Comunitat de Sant’Egidio, és president de la Federació Bíblica Catòlica Internacional i va ser postulador de la causa de beatificació d’Oscar Romero.