Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Parròquies de Vilafranca) Coincidint amb la represa de les obres de rehabilitació de la teulada de la basílica de Santa Maria de Vilafranca, la comissió Santa Maria 2020 engega una nova campanya de col·laboració, en aquest cas per ajudar a sufragar els dos vitralls pendents. Certament, un dels elements característics de la basílica són els vitralls: mentre que els grans finestrals de l’absis corresponen a l’obra gòtica inicial, la rosassa de la façana principal i els rosetons de les capelles laterals es van obrir amb la reforma d’inicis del segle XX.

Després de les diverses destruccions que han patit al llarg de la seva història, els vitralls corresponents als òculs damunt de les capelles laterals es van col·locar als anys 50 del segle XX. En total n’hi ha nou, tots ells amb la mateixa forma de flor de sis pètals: cinc a la façana nord (entrant a la basílica a l’esquerra) i quatre a la façana sud (entrant a la dreta, ja que un dels ulls de bou està tapat per l’orgue). Els temes d’aquests vitralls es divideixen entren les lletanies del rosari i referències locals.

Pel que fa als motius marians, tenint en compte que és una basílica dedicada a la Mare de Déu, són els següents: començant per la part més interior de la façana nord, “Porta del cel” (damunt de la capella del Santíssim), “Casa daurada” (capella de sant Josep) i “Torre de David” (capella de santa Llúcia); i a la façana sud, “Estel del matí” (capella de la Mare de Déu del Roser) i “Arca de l’Aliança” (capella de la Mare de Déu de Montserrat). Pel que fa als motius vilafranquins, destaquen els dos vitralls de la façana sud just entrant per la porta principal a la dreta, al damunt de les capelles de sant Jocund i la Puríssima respectivament, que estan dedicats als Castellers de Vilafranca i a sant Fèlix.

Tot i així van quedar dos rosetons incomplets, sense vitralls: els dos primers de la façana nord, els que hi ha sobre de les capelles de sant Raimon i del Sagrat Cor, entrant per la porta principal a l’esquerra.

Per tal de finalitzar amb tot el conjunt de vitralls, aquest any la Comissió Santa Maria 2020 va encarregar a una empresa especialista en restauració i construcció de vitralls la presa de mesures d’aquest dos rosetons, per tal de poder elaborar un projecte i col·locar-hi els vitralls pendents. Tenen un diàmetre de 2,66 metres, i estan formats per 19 peces.

En aquest moment s’obre la possibilitat que entitats, associacions, empreses o particulars patrocinin la construcció d’aquests vitralls, presentant un projecte que es consensuaria pel que fa a les imatges i missatge a mostrar-s’hi. El pressupost s’estima al voltant dels 10.000€, una quantitat que podria variar en funció de la complexitat del disseny, la quantitat de peces, el tipus de vidre, l’estructura de l’emplomat i la qualitat del plom. Els interessats poden adreçar-se a la parròquia o per correu electrònic.