Vés al contingut
Catalunya Religió

(URC) Aquest dimecres s’ha celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona la 79ena Assemblea General de la Unió de Religiosos de Catalunya, l’entitat que agrupa les congregacions i instituts de vida religiosa que treballen a Catalunya.

El discurs d’inici de l’Assemblea ha servit per reiterar el suport al papa Francesc que ja va expressar la Junta de l’URC en una nota el passat 5 de setembre. El president de l’URC, el claretià Màxim Muñoz, ha denunciat “les crítiques i moltes resistències” que han de superar “les profundes reformes que està portant a terme el papa Francesc”. “Rere aquests grups capdavanters d’oposició, s’hi endevinen lobbys d’interessos amagats, eclesials, polítics, econòmics i socials, disposats a tot per mantenir els seus privilegis”, ha explicat el president de l’URC i s’ha congratulat de que “moltes altres veus eclesials s’han afegit a aquest suport al papa Francesc”. Ha remarcat com “el papa Francesc, amb un coratge i fidelitat admirables, continua liderant i animant la renovació eclesial en la línia de la conversió pastoral i ecològica marcades per ‘Evangelii gaudium’ i ‘Laudato sii’. En concret la reforma de la cúria, molt condicionada per la ‘mundanitat espiritual’ i el carrerisme eclesiàstic que tant ha criticat”.

El greu escàndol dels abusos

El pare Màxim Muñoz ha recordat que la voluntat d’aturar aquestes reformes “va tenir un punt culminant en la carta oberta escrita pel bisbe Viganò, ex-nunci a Washington, en la que demanava obertament la renúncia del Papa, acusant-lo d’haver encobert abusadors”. En canvi, la realitat és que “el Papa està afrontant un dels majors escàndols viscuts per l’Església catòlica de tots els temps”.

Des de l’URC s’assumeix plenament la carta del papa Francesc adreçada al Poble de Déu del passat 20 d’agost en la que afirma que “mai no serà poc tot el que es faci per generar una cultura capaç d'evitar que aquestes situacions no sols no es repeteixin, sinó que no trobin espais per ser encobertes i perpetuar-se. És urgent reafirmar una vegada més el nostre compromís per garantir la protecció dels menors i dels adults en situació de vulnerabilitat”

Muñoz ha recordat que “la vida religiosa fa temps que és ben conscient de la seva responsabilitat en aquesta lluita i està decidida a assumir les actituds que demana el Papa: demanar perdó, reparar el dany causat i treballar decididament per crear una cultura capaç de garantir la protecció dels menors i dels adults en situació de vulnerabilitat”. A més de les iniciatives de la protecció dels menors i prevenció que ja fa anys que treballen la majoria de congregacions religioses, l’URC també va organitzat dues jornades de reflexió i estudi sobre la protecció de la infància i la creació d’eines per implementar-la. Segons el president de l’URC, això no treu que calgui “continuar treballant-hi en la línia de la conscienciació i la prevenció” i “incrementar la col·laboració i ajuda entre les congregacions i també amb els bisbats”.

També ha remarcat que el tema del abusos menors és “un problema gravíssim de tota la societat, que sobretot es produeix en l’àmbit familiar. Cal recordar-ho contínuament, perquè hi ha veus interessades a fer veure que només és un problema de les institucions eclesials. I això ho hem de denunciar”.

Renovació de la Junta de l’URC

L’Assemblea de l’URC ha renovat un dels vocals de la junta arran del final del mandat del pare Llorenç Puig, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya. En el seu lloc ha estat escollit fra Eduard Rey, provincial dels Caputxins de Catalunya i Balears.

La junta, per Estatuts, està formada de manera paritària per tres religioses i tres religiosos. Actualment la integren el pare Màxim Muñoz, dels Missioners Claretians (president), la germana Rosa Masferrer de les Religioses de Sant Josep de Girona (vicepresidenta); i com a vocals -a més de la nova incorporació de fra Eduard Rey- continuen la germana Consol Muñoz, de les Franciscanes Missioneres de la Immaculada Concepció, el pare Eduard Pini, de l’Escola Pia de Catalunya, la germana Mercè Arimany, de les Hospitalàries de la Santa Creu, i el germà marista Lluís Serra com a secretari general.

Cap un fòrum de la Vida Religiosa

En l’assemblea de la URC s’ha decidit per unanimitat convocar per al curs vinent un “Fòrum de la Vida Religiosa a Catalunya” i s’ha avançat en la definició del que seria. Aquesta trobada vol renovar l’impuls que va representar el Congrés de Vida Religiosa celebrat a Catalunya fa 25 anys. En les deliberacions de l’Assemblea s’ha plantejat que sigui una trobada descentralitzat en diversos punts del territori i sobretot que generi un dinamisme que impulsi la vida religiosa a viure en profunditat les noves realitats dels temps actuals.

La trobada també vol motivar especialment la participació dels religiosos i les religioses més joves. Alhora, es proposa concloure amb algun gest concret i visible com podria ser la posada en marxa d’iniciativa promoguda conjuntament diverses congregacions.

L’assemblea també ha tractat temes més interns sobre la representació i la implicació en l’URC de les congregacions que deixen de tenir la seva seu a Catalunya. També s’ha informat de la primera edició del curs “Missió pastoral avui a Catalunya. Claus per a religioses i religiosos nouvinguts”. La primera sessió es farà el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre a Barcelona i la segona el diumenge 25 de novembre a Montserrat. Abans de l’assemblea, s’ha celebrat l’Eucaristia presidida per Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic i representant de la Conferència Episcopal Tarraconense per a la Vida Religiosa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.