Vés al contingut
Catalunya Religió dv. 13/03/2020

(CR) El vicariat de Roma dispensa als seus fidels d’assistir a l’eucaristia de diumenge. El cardenal Angelo De Donatis, vicari de Roma, ha emès un comunicat en el que disposa el tancament de les esglésies i edificis religiosos fins el dia 3 d’abril, a les quals només tindran accés les comunitats religioses i monàstiques que hi resideixen. Aquesta disposició, assenyala De Donatis, “és per al bé comú. En aquest moment, encara més, les nostres cases són esglésies domèstiques”. El cardenal fa una crida a la responsabilitat de l’Església: "vivim en una situació de salut molt greu [...] La decisió de tancar les esglésies també pot ser una expressió d’aquesta responsabilitat. Això no és perquè l’Estat ho requereix, sinó per un sentiment de pertinença a la família humana, exposat a un virus del qual la natura i la propagació que encara no coneixem".

Les mesurs del decret que fixava aquest tancament, finalment han estat suavitzades amb un nou decret divendres al migdia i es mantindran obertes algunes parroquies.

El cardenal Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola, ha declarat en una entrevista a Las mañanas de RNE que les esglésies espanyoles seguiran obertes sempre que “el Ministeri de Sanitat no ens digui el contrari”. Aquesta obertura és per a Omella un “signe d’esperança”. També ho és el diàleg que s’està donant entre el Ministeri de Sanitat i la Conferència Episcopal que per al cardenal obre “un camí de més diàleg i enteniment entre institucions”. Omella ha recordat que cal seguir les indicacions que ja s’han donat, evitant les aglomeracions i l’assistència de persones en risc. També ha animat a seguir la missa per televisió .

Per altra banda, l’arquebisbe de Madrid Carlos Osoro ha donat llibertat als vicaris per suspendre les misses dominicals. Aquesta mesura, recorda, s’afegeix a les ja establertes, tant per les administracions com per la Conferència Episcopal Espanyola i les dels diversos bisbats, com la de no superar un terç de la capacitat de les esglésies per garantir la distància suficient entre els fidels. Madrid és la comunitat autònoma amb major propagació del virus que aquest divendres comptava amb gairebé 2.000 infectats

Més contundent ha estat el salesià Carlos García, vicari general de la Diòcesi de Vitòria, que ha decidit suprimir totes les celebracions litúrgiques públiques fins els dia 3 d’abril. Un punt que inclou la suspensió de les eucaristies de funerals que seran substituïdes per cerimònies privades. Vitòria mantindrà les esglésies obertes seguint les indicacions del ministeri.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.