Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(CR) Els jesuïtes també miren cap a Llatinoamèrica, amb el primer Superior General que ve de l'altra punta del món, com Francesc. La Congregació General de la Companyia de Jesús ha escollit aquest divendres al matí el pare Arturo Sosa Abascal, de la Província de Veneçuela, com a nou Superior General.

Arturo Sosa va néixer a Caracas (Veneçuela) el 12 de novembre de 1948. Actualment viu a Roma on fins ara era delegat per a la Cúria i les cases i obres interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma, i Conseller del pare General des del 2008. És llicenciat en Filosofia per la Universitat Catòlica Andrés Bello (1972) i doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Central de Veneçuela.  Té un clar perfil de compromís amb les causes socials, especialment des del pensament i l'estudi dels moviments polítics i socials a Llatinoamèrica. Entre 1996 i 2004 va ser Superior Provincial dels Jesuïtes a Veneçuela. Anteriorment havia estat coordinador de l'apostolat social en aquest país i director del Centre Gumilla, un centre d'investigació i acció social dels jesuïtes a Veneçuela. 

Es tracta d'una persona molt reconeguda com a analista polític, impulsor del diàleg. Com a provincial de Veneçuela va impulsar, entre altres coses, el paper dels laics en la Companyia de Jesús. Com a analista social i polític, és una persona amb gran sensibilitat per la qüestió social, en la línia del diàleg fe-justícia. El jesuïta català Llorenç Puig, que està participant a la Congregació General 36 i que avui ha estat un dels electors, destaca el caràcter del nou Superior General i la seva capacitat reconeguda d'"avançar amb idees, determinació i creativitat, cercant el diàleg i el consens". També n'assenyala la seva sensibilitat social.

A més de coincidir amb l'actual papa Francesc en una Congregació General anterior, tambe coneix l'actual Secretari d'Estat, Pietro Parolin, de la seva etapa com a nunci a Veneçuela.

Arturo Sosa compta amb una llarga trajectòria de dedicació a la docència i la investigació. Ha tingut diverses responsabilitats en l'àmbit universitari. Ha estat professor i membre del Consell Fundacional de la Universitat Catòlica Andrés Bello i rector de la Universitat Catòlica del Táchira. Especialment ha exercit la investigació i la docència en el camp de les ciències polítiques, en diferents centres i institucions, com la Càtedra de Teoria Política Contemporània i la Càtedra de Canvi Social a Veneçuela. Ha estat investigador a l'Institut d'Estudis Polítics de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Central de Veneçuela i, a la mateixa universitat, professor de l'Escola d'Estudis Polítics a la Càtedra d'Història de la idees Polítiques de Veneçuela. En 2004 va ser professor convidat pel Centre per a Estudis d'Amèrica Llatina de Georgetown University, als Estats Units i va ser professor de la Càtedra de Pensament Polític Veneçolà de la Universitat Catòlica del Táchira.

El 2014 es va incorporar a la Cúria de la Companyia de Jesús a Roma com a delegat per a la Cúria i les cases i obres interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma. Es tracta de les institucions que depenen directament del Pare General dels Jesuïtes i per a les que nomena un delegat. Entre elles es troben, a més de la Cúria General, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, el Pontifici Institut Oriental, l'Observatori Vaticà, així com diversos Col·legis Internacionals i Residències.

Ha publicat diferents obres, especialment sobre història i política veneçolana, on ha qüestionat algunes de les polítiques econòmiques i el model polític del govern chavista. El pare Sosa parla espanyol, italià i anglès, i entén el francès.

L'elecció l'han realitzat els 215 jesuïtes reunits a Roma des de l'1 d'octubre en Congregació General. Aquest és el màxim organisme de govern de la Companyia de Jesús que es reuneix quan cal escollir un nou superior general i que representa als 16.000 jesuïtes d'arreu del món. Amb aquesta congregació ha finalitzat el mandat de l'espanyol Adolfo Nicolàs, superior general de de 2008, que va presentar la renúncia per motius d'edat. En els participants en la Congregació, hi ha el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig.

Aquesta Congregació General és la primera en la que no hi ha un domini europeu, i el grup de delegats més nombrós procedia de l'Àsia, el 33%. Els llatinoamericans representen un 16% dels delegats. Com és tradicional, el primer a conèixer l'elecció abans de fer-se pública ha estat el papa Francesc.