Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(FECC) El Parlament de Catalunya ha validat el plec de recollida de signatures de la proposició de Llei de l’Etiquetatge i la Traçabilitat dels Béns de Consum, una proposta sorgida a partir del treball a l’aula realitzat pels alumnes de secundària de l’escola Vedruna Vall de Terrassa.

La setmana passada, la comissió promotora de la iniciativa i els 36 directors de les escoles Vedruna de Catalunya Educació acudiren al Parlament per fer efectiu l’inici de la recollida de les 50.000 signatures. Des d’aquest moment, disposaran d’un termini de 120 dies prorrogables per assolir aquesta fita i que els grups parlamentaris puguin debatre la llei per aprovar-la.

La proposta de l’alumnat, que compta amb la tecnologia de l’empresa sabadellenca Twenty Corner, permet que, a través de l’etiquetatge, el consumidor pugui obtenir informació sobre l’origen i l’obtenció dels productes de forma verídica i contrastada.

La iniciativa ha rebut una bona acollida per part de la Comissió de Control, que l’ha qualificat d’extraordinària. La Presidenta del Patronat de la Fundació Vedruna Catalunya, Montserrat Espinalt, ha reconegut el valor d’aquest projecte, que va més enllà de l’aula.

És així com a través del telèfon mòbil, els usuaris podran obtenir de manera transparent, tota la informació del producte que estan a punt d’adquirir. Amb la tecnologia de Twenty Corner, els compradors podran valorar si l’origen del producte és ètic a partir d’una puntuació i un rang de colors que els apareixerà a la pantalla. Tant la puntuació com l’identificador de l’etiqueta del producte sorgeixen del formulari de requisits que han elaborat els alumnes de secundària de l’escola Vedruna Vall en el marc del programa educatiu Projecte 9.2.

Per adequar-se a un mateix cànon de criteris, les empreses hauran d’omplir aquest formulari, que posteriorment serà verificat per empreses auditores i certificadores. Els criteris parteixen de codis ètics fonamentals com ara l’absència de treball infantil, condicions òptimes per als treballadors, relació proporcional entre costos de producció i preu del producte o, fins i tot, l’absència de maltractament animal, entre molts d’altres.

Amb iniciatives com la dels alumnes de Vedruna Vall, la xarxa d’escoles de Vedruna Catalunya Educació es refermen en l’objectiu de consolidar el projecte educatiu fonamentat també en aspectes que comprometen l’alumne amb la societat i el món.

En el decurs de l’acte al Parlament de Catalunya, els fedataris i fedatàries es comprometen a aconseguir les 50.000 signatures d’una forma responsable i fidel. A partir d’aquest moment, les persones residents i empadronades a Catalunya que desitgin signar la proposició de Llei, ho podran fer presencialment a través de qualsevol de les 36 escoles Vedruna que hi ha per tota Catalunya.