Vés al contingut
Catalunya Religió

Aquest dimarts s’ha anunciat la llista de guardonats amb la Creu de Sant Jordi que concedeix el Govern de la Generalitat. Com cada any, destaquen algunes personalitats i entitats religioses. Entre les 15 entitats hi ha les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna i el Col·lectiu de Dones en l’Església, dues entitats femenines cristianes. Entre les 29 personalitats destaca el monjo de Montserrat Lluís Duch, el defensor dels drets dels infants Jordi Cots i la vedruna Maria Dolors Bassols.

Les Vedruna han estar reconegudes per la destacada tasca essencialment educativa que des de fa cent vuitanta-cinc anys realitzen a Catalunya. Fundades per la religiosa Joaquima de Vedruna, actualment amb 39 escoles són la institució religiosa que tenen més centres a Catalunya, i mantenen un fort compromís social.

A part de la institució també s'ha premiat Maria Dolors Bassols, una de les germanes de la comunitat Vedruna per "la seva valuosa trajectòria, posada al servei de la formació i del creixement personal de la infància i de la joventut, i dedicada també a la formació de les persones educadores".

D’altra banda, Col·lectiu de Dones en l’Església ha estat distingit en el vint-i-cinquè aniversari de la fundació d’aquest grup de reflexió i d’acció que treballa per aconseguir una major presència de les dones en els òrgans de direcció de l’Església Catòlica. La resolució del Govern destaca “la importància que aquest objectiu té per a la comunitat cristiana, d’acord amb uns valors d’igualtat, fraternitat i justícia”.

Entre les personalitats destaca el monjo de Montserrat, antropòleg i expert en fenomenologia de la religió Lluís Duch. El reconeixent destaca que la seva “obra es posa encara més en valor a mesura que n’augmenta la projecció internacional”. Duch és una autoritat internacional en el camp de l'antropologia de la religió, amb més de cinquanta llibres i opuscles centrats ent els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies. El seu últim llibre és Religió i comunicació.

També s’ha premiat l’escriptor, advocat i pedagog Jordi Cots amb “una trajectòria pionera al nostre país a favor de la infància i de les famílies”. Va ser adjunt per als drets de la infància del Síndic de Greuges de Catalunya i directiu de l’Oficina Internacional Catòlica de la Infància. Ha estat també fundador i membre des de 1979 de la Comissió de la Infància de Justícia i Pau i un dels membres destacats d’aquesta entitat.

En la llista premiats també hi ha l’escultor Ramon Cuello, autor de les escultures de la Mare de Déu i de Sant Josep de l’altar major del Temple Expiatori de la Sagrada Família; el físic Ramon Pascual, impulsor del sincrotró, membre de la Fundació Joan Maragall i un dels participants en el Concili Tarraconense de 1995; i Josep Verde i Aldea, cristià compromès en la vida política i vicepresident del Parlament Europeu.

Entre les entitats també hi ha Confraria de Sant Sebastià de Pont de Suert i el Pessebre Vivent de Castell d’Aro
L'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el dia 27 d'abril al Palau de la Generalitat. La Creu de Sant Jordi reconeix “els serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.