Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 22/06/2021

(CR) Des que va començar la campanya de vacunació, el Vaticà s’ha mostrat com un dels actors principals en la lluita contra la Covid-19 arreu del món. Gràcies al seu megàfon global, que té influència molt més enllà de l’Església Catòlica, el papa Francesc va poder tranquil·litzar la població que estava preocupada per les qüestions morals entorn a les vacunes, així com també va desmentir els mites que circulaven a les xarxes i que provocaven desconfiança en la societat. D’aquesta manera, el pontífex es va convertir en tot un exemple per altres líders d’arreu del món, que van seguir-lo i van prendre la seva part de responsabilitat per garantir el progrés de la campanya de vacunació. Posteriorment, la Santa Seu va posar el seu afany en garantir una distribució equitativa de les vacunes, i va posar en marxa diverses iniciatives, com són la campanya “vacunes per tothom”, que vol assolir l’accés universal de les vacunes a tot el planeta, o la clínica de vacunació pels pobres de Roma, instal·lada a la sala d’audiències papals.

Per tots aquests esforços, el director dels Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units, Francis Collins, ha elogiat el lideratge del Vaticà, el qual ha descrit com extramadament útil: “tenir un líder a l’Església Catòlica que hagi sigut tan franc i disposat a exposar els fets quan hi havia tanta desconfiança i inclús conspiracions en contra de la vacuna ha estat extremadament útil. Estic realment cofoi amb què el Vaticà hagi assumit aquest paper”. I és que el papa Francesc des del primer moment va ser molt clar amb aquest tema, i fins i tot va suggerir que negar-se a vacunar-se és una decisió “suïcida”.

El paper dels líders religiosos als Estats Units

A més de la importància del papa Francesc, el mateix Francis Collins ha recordat que tots els líders religiosos tenen l’obligació d’animar als feligresos a vacunar-se, ja que per la gent són “veus creïbles que els poden orientar”. En aquest sentit, Collins manifesta que el seu paper és essencial en països en què hi ha problemes de desconfiança per part de la societat, ja que els pastors o preveres poden convèncer els indecisos: “és molt important que el teu sacerdot et pugui confirmar que la vacuna t’ajudarà a tu i a tothom, i que farà que poguem estar junts de forma segura”.

Un exemple el trobem als Estats Units, un país on ja han mort més de 600.000 persones a causa de la Covid-19 i on l’índex de vacunació encara és molt baix. El director dels Institus Nacionals de Salut és conscient que aquesta situació fa que siguin necessaris més que mai tots els suports possibles, i ha remarcat que dir “no” a la vacuna suposa posar en risc a les altres persones: “Hem de pensar en els altres, i en concret amb els més vulnerables; és una raó més per la qual vacunar-se és la millor decisió per als qui estimen al proïsme”. Collins espera que gràcies al paper dels líders religiosos i altres institucions, els qui tenen dubtes en la vacunació puguin veure que tindran molta més llibertat quan no tinguin por a contraure o propagar el virus. Per aconseguir-ho, demana als feligresos poder “resar junts, planificar junts i simplement tenir l’experiència de tornar a ser una comunitat cristiana”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.