Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Vacunar-se s’ha convertit els darrers mesos en una qüestió de fe. Tant és així que la majoria de líders religiosos s’han vist obligats a posicionar-se públicament a favor de la vacunació per combatre el Covid-19, ja que un gran nombre de creients s’hi mostrava en contra i fins i tot havia afirmat que no es vacunaria per considerar-ho un acte en contra de la seva fe.

Des del Vaticà es va publicar una nota firmada pel papa Francesc per tal d’aclarir que “la moralitat de la vacunació depèn del deure de perseguir el bé comú”, i va recomanar a tots els feligresos que es vacunessin sense cap temor a anar en contra de la fe. Seguint el seu exemple, la majoria de líders catòlics d’arreu del món que havien mostrat alguna reticència a les vacunes van recular i van aplicar les instruccions del papa.

No obstant, en altres comunitats religioses ha estat totalment el contrari, com és el cas dels jueus ortodoxos, que no creuen en el distanciament social ni confien en la vacuna. A Israel, per exemple, un de cada 100 adults majors de 60 anys de la comunitat ortodoxa va morir a causa del Covid-19 abans que acceptessin les mesures del confinament i la vacuna. Només després d’una petició explícita del govern als rabins i líders comunitaris es van poder llançar campanyes d’inoculació als barris ultraortodoxos, com per exemple una que presentava l’injecció com una ofrena a Déu perquè elevi al cel les ànimes víctimes de coronavirus.

Tant per als jueus com per als musulmans, a més, un rumor que deia que en la producció de la vacuna es fan servir parts del porc va influir negativament en l’acceptació de les vacunes, tot i que ràpidament es va explicar a les comunitats que encara que fos veritat, les mol·lècules de porc estan sotmeses a una transformació química tan severa que deixen de ser prohibides.

La desconfiança dels evangèlics als Estats Units

La majoria de les persones que no es volen vacunar per qüestions de fe es troben als Estats Units, on el 45% dels adults evangèlics va dir a finals de febrer que no es vacunaria contra el Covid-19. Això fa que sigui un dels grups demogràfics menys propensos a vacunar-se, segons el Centre d’Investigació Pew. Els motius d’aquesta desconfiança a la vacunació tenen un origen religiós, però també està alimentada per un escepticisme cultural molt ampli vers les institucions polítiques i per la creença en teories de conspiració.

Per tal de revertir la situació i evitar que la pandèmia s’allargui, molts pastors conservadors i líders institucionals han mostrat el seu suport a les vacunes. Franklin Graham, missioner evangèlic, va dir als seus 9,6 milions de seguidors de Facebook que Jesús estaria a favor de la vacunació. El pastor Robert Jeffres la va elogiar des d’una perspectiva antiavortista a Fox News: “Parlem que la vida dins de l’úter és un regal de Déu. Doncs bé, la vida fora del ventre matern també és un regal de Déu”.

Tot i això, als Estats Units també hi ha altres veus amb molta influència que es mostren escèptiques davant la vacuna, i això fa que sigui molt difícil reduir el nombre de persones que hi desconfien. Personalitats com la doctora Simone Gold, activista antivacunes, va dir als membres d’una congregació evangèlica de Florida que estaven en risc de ser “coaccionats a prendre un agent biològic experimental”, i el presentador de ràdio evangèlic Eric Metaxas, que el 28 de març va escriure en un tuit la frase “No es vacunin”, tot i que posteriorment el va esborrar.

La divergència d’opinions fa que sigui molt difícil persuadir als evangèlics perquè acceptin la vacunació, fins al punt que alguns pastors han estat expulsats de les seves esglésies després de promoure directrius de salut i vacunació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.