Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) A l’abril de 2020, l’Institut Químic de Sarrià (IQS) va posar en marxa un projecte per elaborar una vacuna que pugui prevenir la infecció per Covid-19 en pacients sans: la CoviNanoVax. El grup d'investigació, liderat per Salvador Borrós, Director general de l’IQS, i Cristina Fornaguera, del Departament de Bioenginyeria, va comptar des de l'inici amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i l’Institut de Salut Carles III, que van finançar el projecte amb 193.000 € a través de la Convocatòria de projectes i investigacions.

La finalitat de la primera fase de la investigació era la de dissenyar el prototip de vacuna i tenir la prova des del concepte fins als estudis en fase preclínica no reguladora, i el passat 20 de maig, els dos líders de l’equip van anunciar en un acte virtual organitzat per la Fundació Empreses IQS i AIQS Alumni que ja ho han assolit. Ara, el següent pas és el d’avançar a la fase d’assaig clínic, en el qual la vacuna es provarà en humans. No obstant, per fer-ho es necessita una inversió d’1,5 milions d’euros, que està previst que s'aconsegueixi amb un acord de partnering del qual en formaran part diferents companyies que ja estan en converses amb l’IQS. D’aquesta manera, com explica Salvador Borrós, es podrà desenvolupar “la pròxima generació de vacunes, no sols per a la Covid-19, sinó també per a altres aplicacions, com la immunocologia”.

Un projecte multifuncional

L’equip de l’IQS descriu la CoviNAnoVax com una “vacuna de mRNA basada en nanopartícules polimèriques com a vectors”, una característica que fa que a més de protegir de la Covid-19 també pugui prevenir la infecció del SARS-CoV-2, conegut popularment com coronavirus 2. De fet, tot el projecte utilitza una tecnologia que es pot adaptar a noves variants del coronavirus que sorgeixin, i fins i tot es podrà utilitzar per prevenir altres malalties: “el seu mecanisme fa que tingui altres usos més enllà de prevenció de la Covid-19, com podria ser la immunoteràpia per al càncer”, manifesta Salvador Borrós.

En aquest sentit, el mes passat Cristina Fornaguera va oferir un Webinar per alumnes de Batxillerat on també va explicar que el laboratori de l’IQS ja fa temps que treballa amb vacunes terapèutiques pel càncer de pulmó. De la mateixa manera que aquestes vacunes entrenen al cos perquè ataqui el tumor, la CoviNAnoVax ho fa amb la Covid-19, i és per això que l’equip ha pogut arribar a la fase preclínica en un temps rècord, en un període que normalment acostuma a durar 10 anys: “en tenir una investigació prèvia feta, només ha calgut seleccionar els compostos que actuen millor amb el coronavirus”.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.