Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El llibre recomanat de Màxim Muñoz

(Ramon Bassas –CR) “Escombrant cap a casa, us recomano un llibre de l’Editorial Claret molt adient per a l’estiu, perquè és de lectura molt agradable”, diu Màxim Muñoz, que presideix la Fundació Claret, la casa de la que parla, i també la Unió de Religiosos de Catalunya. Es tracta del llibre De viatge. Amb una entrevista amb Sa Santedat Francesc, d’Andrea Tornielli, “un dels grans especialistes en la informació del Vaticà i l’Església Catòlica en el món, amb molt d’ofici, ben informat i que, com podreu comprovar, escriu molt bé, es fa llegir”, diu Muñoz.

El llibre és una crònica dels 17 viatges del Papa a diverses parts del món. “El que m’agrada del llibre és que mostra un Papa en moviment, en camí, actuant, relacionant-se”, continua el claretià. “L’autor ens fa conèixer un munt de detalls interessants de cada un dels viatges, que ens parlen de la manera de ser del Papa: la mateixa selecció dels llocs a visitar, les prioritats de l’agenda, els canvis sobre la marxa, els trencaments del protocol, l’impacte de les persones... Del conjunt emergeix una figura molt suggerent del Papa i de la seva forma d’entendre l’evangeli, la missió de l’església i la seva missió de Bisbe de Roma.”

Però aquesta part, diguem-ne “exterior”, no tapa la persona que hi ha darrere el personatge. Així, explica Muñoz, el llibre “ens fa descobrir també el seus sentiments respecte del poble senzill, dels joves, els malalts i ancians, els grans de les nacions, els seus germans els caps de les confessions cristianes germanes i d’altres religions, els periodistes que l’acompanyen… Sempre amb una gran proximitat, com a missatger de misericòrdia, de pau i reconciliació, però també de denúncia profètica”.

¿I com està estructurat el llibre? “El llibre comença amb una referència al primer viatge-llampec, no oficial, a Lampedusa, sortit del cor, que marca el caire profètic de la majoria dels seus viatges. Són viatges a les perifèries d’Europa, del món i de la mateixa Església. Segueix una entrevista inèdita al Papa que considero clau per saber del mateix Papa Francesc el sentit i valor que dóna als seus viatges, les imatges que més li han quedat gravades, els criteris que el guien, els accents que vol posar-hi… El llibre acaba amb un capítol dedicat a les rodes de premsa que el Papa sol fer de retorn dels seus viatges. L’autor recull algunes de les declaracions del Papa Francesc més interessants, punyents o controvertides”, respon el claretià.

Com que l’estiu també dona per això, ens preguntem si no hi ha també alguna xafarderia. “Sí, també ofereix detalls curiosos sobre com viatja el Papa, qui l’acompanya, algunes anècdotes”. I, una qüestió important. Amb l’excusa dels viatges del Papa, aquest títol “ens ofereix també l’oportunitat de conèixer una mica més realitats eclesials i socials força desconegudes, com Corea, Geòrgia, Azerbaidjan, Armènia, Kènia, Uganda…”

Va, resumeixi’ns per què l’hauríem de llegir, aquest llibre, ara que és estiu, li demanem per acabar. “Perquè es fa llegir. No només perquè el Papa Francesc i els seus viatges són de per si molt interessants, sinó perquè l’autor ho sap explicar magníficament bé, sap recollir detalls, idees que van des de la curiositat d’una anècdota fins a missatges de gran profunditat humana i cristiana, del Papa i de persones que se li acosten. Hi ha molta emoció en aquestes pàgines, en bona part perquè el Papa Francesc viu els sentiments a flor de pell i els sap expressar”. Muñoz ens vol posar d’exemple unes paraules significatives del Papa a l’entrevista: “Quan retorno a casa, al Vaticà, normalment el primer dia després del viatge és bastant fatigós i necessito recuperar-me. Però porto sempre amb mi mateix rostres, testimoniatges, imatges, experiències… Una riquesa inimaginable, que sempre em fa dir: ha valgut la pena.”

Doncs au, anirem amb el Papa de vacances.

 

Fitxa del llibre

Títol: De viatge. Amb una entrevista amb Sa Santedat Francesc

Autor: Andrea Tornielli

Editorial: Claret

Lloc i data: Barcelona, 2017

Pàgines: 306

Preu: 22,50 €

Llengua: català

ISBN: 9788491360209

Compreu-lo aquí.