Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) Justícia i Pau Barcelona celebra els seus 50 anys d’història. Entre les diverses activitats que s’han organitzat per celebrar-ho, destaca l’exposició #UtopiesQueNoHoSón que s’inaugurarà el pròxim dijous 12 d’abril a les 18.30 a Casa Elizalde i comptarà amb les ponències d'Antoni Segura, historiador i president del CIDOB, i d'Arcadi Oliveres, activista i expresident de l’entitat. L'acte serà moderat per la periodista Rita Marzoa. L'exposició es podrà visitar a la Casa Elizalde del 5 al 26 d'abril i després s'anirà traslladant pel territori català.

La presentació de l’acte anirà a càrrec d'Eudard Vendrell, president de Justícia i Pau. Després tindran lloc les dues ponències: l’Antoni Segura ens parlarà del paper de l’associacionisme i dels moviments socials en la Catalunya contemporània i l’Arcadi Oliveres farà memòria de les diferents fites aconseguides per l’entitat en aquests 50 anys de recorregut (1968-2018).

Aquesta exposició també vol ser un reconeixement de la feina feta per part de tants voluntaris que han passat per l’entitat i, alhora, mostrar com l’entitat ha estat atenta a les necessitats socials i al context polític de cada moment, i conseqüentment ha impulsat o s’ha sumat a noves accions per fer front a les situacions d’injustícia, desigualtats i vulneracions de drets humans existents en cada moment. I, per últim, demostrar que la sensibilització i la incidència política per part de la ciutadania organitzada són eines útils per transformar el nostre entorn.

Justícia i Pau, 50 anys denunciant injustícies, 50 anys treballant per la pau

Justícia i Pau és una entitat amb un llarg recorregut que ha tingut un paper important en fites històriques de l’acció social que s'han anat assolint, com per exemple les campanyes contra la pena de mort (1975), en favor de l’amnistia (1975), a favor del 0,7 % per la Cooperació al Desenvolupament (1981), en defensa de l’objecció de consciència i la insubmissió (1986), per promoure la banca ètica (1999), o la campanya Stop Bales de Goma (2014), entre d’altres.

Un percentatge molt petit de la població està implicat activament en entitats o associacions, i d’aquest percentatge, encara un nombre menor de persones ho està en ONG que treballin per defensar i formar en drets humans amb l’objectiu d’aconseguir un model de societat més just. Una de les raons es deu al canvi progressiu del foment de valors com la competitivitat o el consumisme en detriment d’altres valors com el de la solidaritat o la justícia.

Amb motiu del 50è aniversari de l’entitat, creuen que és important recordar a la societat que totes les lluites han tingut un sentit. Per això, aquesta exposició porta el nom “#Utopiesquenohosón”, per mostrar a la gent i recordar que en 50 anys d’història són moltes les fites aconseguides gràcies a la insistència, constància i la militància de moltes i moltes persones. Totes elles van creure que defensar una causa o un dret no era una utopia, sinó que era un fita possible. Estem convençuts que és important mostrar que treballar per la justícia i la pau no és una utopia i recordar a la ciutadania com, entre tots i totes, hem pogut, transformar la realitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.