Vés al contingut
Catalunya Religió
Jornada Clotet Uvic
Foto: UVic
Galeria d'imatges

UVic-UCC La jornada “Clotet 200 anys” que ha tingut lloc aquest dijous 8 de setembre a la UVic ha servit per commemorar el bicentenari del naixement de Jaume Clotet, impulsor de la llengua de signes catalana. Organitzada pel Grup de Recerca Traducció Audiovisual, Comunicació i Territori (TRACTE) de la UVic-UCC, compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i l’Associació de Sords de Vic i Comarca.

Durant la inauguració, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, ha expressat la voluntat del Govern de donar suport i protecció a la llengua de signes catalana, “que és la llengua de la comunitat sorda del país”. Vila ha manifestat que aquesta llengua arrossega alguns estigmes “pel fet que la majoria de la població desconeix que és una llengua natural amb les mateixes capacitats d’expressió que la resta”. I ha parlat també de la necessitat de fer front a diversos reptes com són la manca d’estudis científics; la necessitat de desenvolupar materials d’ensenyament i aprenentatge; o la falta de valorització i difusió.

Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, ha posat de manifest el compromís de la ciutat de Vic amb la comunitat de persones sordes i ha destacat l’activitat que porta a terme l’Agrupació de Sords de Vic i Osona amb qui l’Ajuntament té un conveni signat, “gràcies al qual ha estat possible fer més accessibles els actes públics i garantir així els drets de la comunitat.” Per últim, el vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC, Josep Bau, màxim responsable de la política lingüística de la institució, s’ha mostrat satisfet que la Universitat aculli aquesta jornada “dedicada a una persona que va esmerçar els esforços a millorar la comunicació i que va ser pioner en bastir ponts de relació entre les persones.”

Qui era Jaume Clotet?

Jaume Clotet, missioner claretià nascut a Manresa el 1822, és considerat un dels pioners de la llengua de sords catalana. El seu interès per aquesta llengua va començar l’any 1848 al poble de Civit quan un pare volia que confessés el seu fill sord perquè pogués rebre el sagrament de la comunió. En adonar-se que el fill es comunicava amb el pare amb signes, Clotet va voler aprendre la llengua de signes, que en aquella època no tenia cap reconeixement de la societat ni tampoc lingüístic. Clotet va aprendre la comunicació gestual bàsica aprofitant una convalescència a Barcelona el 1850 i des d’aleshores va començar la catequesi per a nens i nenes sords a Vic, ciutat on va publicar la seva obra.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.