Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(David Casals i Vila –CR) Les cinc comunitats musulmanes situades al barri del Raval de Barcelona han protagonitzat aquest dijous al vespre una acció unitària a un dels carrers més coneguts de la zona, la Rambla del Raval, per desmarcar-se de la violència i del fonamentalisme, després de l'atemptat d'un grup islamista contra la publicació satírica francesa Charlie Hebdo del passat dimecres.

En el manifest conjunt, han posat de manifest que “s'uneixen al dolor de la nació francesa” davant d'uns fets que qualifiquen de “barbàrie”. Lamenten la mort de persones “civils i innocents” per culpa d'una “acció macabra, criminal i terrorista”, i conclouen tot proclamant: “Rebutgem el radicalisme i els extremismes violents”.

Aquesta acció conjunta està carregada de simbolisme: en el barri hi ha fins a cinc comunitats diferents, i malgrat les seves diferències, han volgut reivindicar tots junts que estan units en contra d'aquesta matança.

Han visualitzat també que volen marcar distàncies amb el fonamentalisme islàmic: “Als països musulmans pateixen diàriament aquesta xacra, d'aquests grups nodrits d'odi que res tenen a veure amb la religió”.

Així ho ha expressat en declaracions en aquest diari el veí del Raval i president del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, Mohamed Halhoul, una de les principals cares visibles de l'univers musulmà català, que també ha afegit: “L'islam és la religió de la pau, com les altres. Predica la convivència i el bé, i rebutja la violència, la maldat, la mentida i la manipulació”.

Halhoul dóna fe que les diferents comunitats estan plenament conscienciades en la lluita contra el fonamentalisme i que actuen en aquest sentit, especialment entre els més joves. El mateix explica Tahir Rafi, de la Federació PAK, que engloba diferents comunitats i entitats d'origen pakistanès, una nacionalitat molt present al barri del Raval.

“Condemnem el terrorisme i hem de respectar-nos. Ningú té dret a matar un altre. Rebutgem la violència”, relata Rafi, que aposta per reforçar el diàleg per prevenir possibles conflictes.

L'acte conjunt ha sigut idea d'un periodista establert al barri que també és d'origen pakistanès, i que edita una publicació dirigida a aquest col·lectiu. Després de comentar-ho amb representants de la seva comunitat poc després dels atemptats, van començar els contactes entre els diferents oratoris que han fet possible aquest acte de rebuig.

“No és una guerra”

Durant aquestes darreres hores, diferents articulistes i tertulians han recordat el concepte de 'guerra de civilitzacions'. És l'atemptat de París un exemple d'aquesta teoria? Halhoul creu que no, i creu que el terrorisme islamista “no és una guerra amb occident, sinó una xacra” que viuen molts musulmans en primera persona, visquin on visquin.

De fet, destaca que el terrorisme, que en cap cas es pot justificar, provoca conseqüències que viuen els propis ciutadans que professen la religió del profeta Muhammad, i per aquest motiu, els que “manipulen” el seu missatge no poden ésser considerats com a seguidors de l'islam.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.