Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Moltes són les congregacions religioses que aquest any fan efectius els processos d'unió de les seves províncies, inspectories, o zones. I si a principis de juny ho feien els Salesians, i fa pocs dies els Jesuïtes, ara hem de sumar-li una altra: les Religioses del Sagrat Cor de Jesús, que divendres passat aprofitaven la celebració del Sagrat Cor per visualitzar la unió de les seves dues províncies espanyoles, nord i sud, en una de sola.

"Oficialment la unificació es farà efectiva l'1 de setembre, però com és un dia dolent per ser la tornada de vacances, vam decidir que el 27 de juny faríem una celebració avançada de la nova província a totes les zones espanyoles", explica Teresa Gomà, religiosa del Sagrat Cor. Aquesta celebració es va fer divendres a totes les presències espanyoles a través d'una Eucaristia a la tarda, "una manera de celebrar juntes en el temps, encara que separades geogràficament".

Una unificació necessària que, segons Gomà, respon a una realitat imperant en molts ordes actuals: una mitjana d'edat elevada i una creixent manca de vocacions, però que alhora presenta reptes i millores : "el fet d'unir-nos creiem que serà un motiu per tenir més força per renovar vitalitat, il·lusió, poder ser més gent per tirar endavant les missions en les que estem cadascuna de nosaltres, individual o col·lectivament". Un procés, el de la unificació, que ha implicat anys de molta feina: "En els darrers cinc anys s'ha anat fent un treball des de la base, des de les comunitats, per anar donant passos de cara a aquesta unificació: des de les mateixes comissions que treballaven ja en les províncies, treballant com ens vèiem unes a altres per anar desfent tema de prejudicis, sensibilitats, i potenciar allò positiu que té crear una estructura més àmplia", afirma Teresa Gomà.

Renuncies en pro del bé general

Com en totes les famílies, sempre s'han de fer algunes renúncies per al bé comú. En el cas de les religioses catalanes ha estat renunciar a tenir casa provincial a Barcelona ja que, a partir de setembre, serà a Madrid. "Això hi ha gent a qui li ha costat o que ens ha costat d'entendre, però creiem que és renunciar per un bé millor; nosaltres seguim presents a Catalunya, seguim endavant amb les nostres tasques i això ningú ens ho treu, però ara hem de mirar cap a un horitzó més ampli, en aquest cas, el conjunt d'Espanya".

I és que en qüestió de treballar conjuntament les Religioses del Sagrat Cor ja tenen experiència. Fa molts anys que alguns àmbits, com la formació inicial, o el noviciat es treballen conjuntament i ara, a partir de setembre, ho faran també per implementar juntes les prioritats de la nova província que fa quatre estius enrere es van establir. Prioritats com "la dinamització comunitària, la missió comuna, o el treball amb joves", enumera Gomà. Unes prioritats que tot l'orde haurà d'implementar perquè , Gomà remarca, en aquest procés hem volgut fer participar a totes les religioses, som més de 400 persones i hem intentat que totes puguin participar i puguin sentir seva la nova província".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.