Vés al contingut
Catalunya Religió
processons-setmana-santa-00

CR Catalunya Religió apropa la Setmana Santa als lectors publicant el mapa interactiu de les processons i viacrucis que s'organitzen a Catalunya en els pròxims dies. Un mapa que s'afegeix als ja publicats sobre les passions i les pasqües del territori. Podreu trobar tots els mapes interactius de Setmana Santa fent clic aquí.

Un dels continguts més consultats del portal any rere any són els mapes d'activitats de Setmana Santa que Catalunya Religió recull d'arreu del territori. Enguany, al mapa de les processons podreu trobar indexades i localitzades més de 200 processons.

Totes elles estan classificades segons el dia de Setmana Santa en què se celebren: divendres abans de Rams; dissabte abans de Rams; Diumenge de Rams; Dilluns Sant; Dimecres Sant; Dijous Sant; Divendres Sant; Dissabte Sant; Diumenge de Resurrecció; Dilluns de Pasqua; o altres.

La celebració de processons va anar decaient fins a la seva pràctica desaparició, però als anys vuitanta es viu una revifalla del fenomen

Les processons són manifestacions de la cultura popular religiosa, abundants en l'àmbit catòlic, en les quals una imatge d'un sant, la Mare de Déu o de Jesús, sols o representant una escena, que són portats en un lloc de culte (ermita, església). Si bé el seu origen és a l'edat mitjana, la seva proliferació es deu al Concili de Trento.

Després del Concili Vaticà II, la celebració de processons va anar decaient fins a la seva pràctica desaparició. Als anys vuitanta es viu una revifalla del fenomen, amb la recuperació de moltes processons i amb la incorporació de noves advocacions provinents d'altres llocs d'Espanya, a causa de la immigració. Fonamentalment, les processons tenen lloc durant la Setmana Santa, on es representen imatges de la Passió, Mort i resurrecció de Jesucrist.

En aquest mapa trobareu les processons, viacrucis i desfilades que es fan als carrers de Catalunya durant la Setmana Santa. S'exclouen actes tancats o no estrictament processionals.

Si ens voleu fer arribar alguna processó o viacrucis que no estigui inclosa als mapes de Catalunya Religió o voleu esmenar alguna de les dades que hi apareixen, ho podeu fer a través del següent formulari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.