Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 12/05/2014

(Càritas Sant Feliu) Aquest divendres a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès ple a vessar, s’ha fet la presentació del llibre Tretze. Històries sense sostre, de Joan Maria Arenas Prat, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

L’autor del Llibre, Joan Maria Arenas, va destacar que la curiositat de conèixer les històries que hi havia darrera les persones que es trobava dormint al carrer, va ser el que el va motivar a escriure un llibre com aquest. El projecte es va materialitzar quan va descobrir el Centre d’Acollida Abraham, un recurs de Càritas a Vilafranca, que precisament donava acollida a aquest col·lectiu. La seva intenció era poder fer una selecció d’històries de vida de persones que s’havien apropat al CA Abraham, escollir les més pintoresques o les mes interessants, però en paraules de l’autor, tant aviat com va començar les converses amb els protagonistes, es va adonar que no cal ser futbolista o actor, perquè la vida d’una persona pugui ser interessant. De manera que el llibre va quedar en les 13 històries de les 13 persones amb qui va conversar, històries de tot tipus i explicades amb els estils, exageracions i punts de vista propis i personals de cada protagonista, però amb un tret en comú, homes que ho han perdut tot, família, amics,diners... i estan al carrer.

Va iniciar les intervencions, Paquita Pasqual, coordinadora de Càritas Vilafranca, que va remarcar que aquesta presentació és un fet especial, primer de tot perquè és una evidència que després de 50 anys d’història, Càritas interparroquial de Vilafranca continua realitzant la seva acció, acompanyant i estant a prop d’aquelles persones que més ho necessiten, tant del municipi com de la comarca. Especial perquè és un reconeixement i una manera de fer visibles les històries de les persones sense llar, i que a més s’ha fet d’una manera digne i amb sensibilitat.

Manel Pousa, el pare Manel, va agrair a l’autor l’oportunitat que li va donar de fer el pròleg del llibre, malgrat moure’s en el món de les presons i venir del món que venia, el pare Manel va reconèixer que es tracta d’un llibre que el va sacsejar. Va fer una menció especial, al fet que al auditori i fossin presents alguns d’aquests protagonistes que apareixen al llibre i que són usuaris del CA Abraham. Ser tractats d’igual a igual, deia al pare Manel, és el més important per a la persona, i aquests protagonistes s’han sentit ben tractats al CA Abraham, i això és el que realment el va atreure del llibre. Es tracta d’una lectura de realitat sense prejudicis, però que ens ha de servir a tots per fer una reflexió.

La presentació va anar a càrrec del filòleg vilafranquí Joan Soler Bordes, que va fer un anàlisi i comentari del llibre, explicava que ja d’entrada et fa adonar que no es tracta d’un llibre de ficció, però que amb una prosa neta, directa i descriptiva, et convida i predisposa a passar unes hores davant totes aquestes històries, com aquell viatger que es disposa a agafar el tren per un llarg viatge. Un viatge que et porta després d’una petita introducció del autor, a un seguit de 13 biografies on els protagonistes expliquen les seves històries de forma clara, tal com les recorden i com les van viure.

Finalment va cloure l’acte Joan Torrents, director del Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat i voluntari del centre. Va voler agrair la iniciativa del autor al escollir la temàtica del llibre, però sobretot el fet de cedir per al centre tots els drets i beneficis que puguin sorgir de la venda del llibre.

Centre d’Acollida Abraham

El CA Abraham és un centre d’acollida per homes sense llar, que garanteix l'atenció a les persones de dilluns a diumenge de les 8 de la matí a les 12h, i de les 17h fins a les 8 del matí. El centre d'acollida consta de 10 places per a persones itinerants, que poden dormir 3 nits consecutives al mes, i 2 places per a persones que han manifestat la voluntat d'iniciar un procès de recuperació.

El projecte pretén acompanyar a aquests homes que estiguin disposats a iniciar/continuar un procès que permeti millorar les seves condicions de vida, que permeti fer un treball que tingui present la dignitat de tota persona: les seves dificultats (de salut, d'autoestima, de desarrelament...) i també les seves possibilitats (recursos personals, habilitats, experiències...)

Un altre Servei que conviu dintre del projecte, és Servei de dutxes i rentadores: s’ofereix aquest servei a homes que viuen en infrahabitatges (barraques, pisos ocupats, habitacions rellogades...) i que no tenen aigua i/o llum. També funciona tots els matins de dilluns a diumenge.
 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.