Vés al contingut
Catalunya Religió

(Església Católica a França) La revelació dels abusos sexuals al si de l’Església catòlica a França ha impactat, amb raó, a l’opinió pública. Perquè tota la veritat surti a la llum, l'Església, a través de la Conferència de Bisbes de França (CBF) i de la Conferència de religiosos francesos (CORREF), ha demanar a Jean-Marc Sauvé, ex vicepresident del Consell d'Estat, establir i presidir una comissió independent sobre aquest tema que creada el febrer del 2019. Aquesta comissió ha posat en marxa recentment una crida a testimonis per iniciar un procés de reconeixement.

La Comissió Independent sobre els abusos sexuals a l'església (CIASE) reuneix dones i homes de reconeguda experiència en els camps de la medicina, la psiquiatria, la salut, les ciències socials, el dret, la història i de la teologia. És plural i inclou no creients i creients de totes les confessions. La seva missió és mesurar l’abats dels abusos sexuals comesos al si de l’Església a menors i persones vulnerables per part de clergues i religiosos des de 1950, per estudiar la manera en què s'han tractat aquests casos i per avaluar les mesures preses des de principis dels anys 2000 per l'Església a França, per tal de fer recomanacions perquè aquests delictes no tornin a succeir i que les víctimes tinguin la cura adequada.

La Comissió manté una definició àmplia d’abús sexual, entesa com qualsevol agressió, explotació o abús sexual, de qualsevol forma. Per definir les víctimes, si bé la majoria d’edat està clarament definida per la llei, cal especificar la noció de ‘persona vulnerable’: el CIASE classifica els adults protegits en el sentit de la llei civil (persones tutelades, dependents...), però també els adults en situació de vulnerabilitat, és a dir, les persones que, en el context d'una relació de jerarquia, autoritat, acompanyament o influència espiritual, estaven compromeses. en una relació sexual no consentida lliurement (per exemple, una monja contra un confessor).

Els responsables d'abusos no són només sacerdots i bisbes, sinó també religiosos i homes, dones en formació (seminaristes i principiants en particular), diaques i persones consagrades laiques o "dirigint la vida comuna" (a vegades esmentada com nom de "noves comunitats"). Aquest camp inclou, més enllà dels abusos comesos a les parròquies i les congregacions o comunitats religioses, responsables de capelles, escoles, internats i moviments catòlics. L’objectiu de la CIASE és mesurar quantitativament i qualitativa, d’una manera tan completa com sigui possible, aquests actes comesos durant setanta anys i per il·luminar les seves causes i el seu tractament, sense deixar-ne cap zona gris.

El CIASE és conscient que pot haver de fer front a casos que abans ningú no ha pensat. Res no canviarà si la paraula no es dona d’entrada a les víctimes i testimonis d’abusos sexuals de menors i persones vulnerables. La primera prioritat de la CIASE és, doncs, garantir que aquelles persones que han patit en primera persona o que puguin testificar, es puguin expressar i reunir, de manera que es pugui començar a desenvolupar un treball de reconeixement i memòria. Aquest treball d’escolta i recopilació de les víctimes també permetrà a la CIASE mesurar l’extensió del fenomen i el trauma patit, valorar la reacció dels responsables de l’època, analitzar les disfuncions i formular les recomanacions per evitar la repetició d'aquests crims. El CIASE és molt conscient que aquestes tragèdies, si continuen enterrades, segueixen ferint a les víctimes. Mai és massa tard per parlar-ne.

El CIASE no pretén guarir els danys que s'han fet, ni substituir la justícia, els serveis mèdics i socials treballant, ja sigui per l’escolta o per la cura, amb víctimes i autors d’abusos sexuals. L’Església hi és per escoltar, comprendre, prevenir i proposar públicament noves maneres de sortir.

Per tant, és abans de res escoltar les víctimes i els testimonis d’abús sexual, després creuar les lliçons apreses d’aquest temps d’escolta amb un enfocament de recerca en ciències humanes i socials amb múltiples dimensions (sociologia, història, antropologia), amb la finalitat de nodrir-se de la reflexió d’experts que han explorat el tema. Amb aquest itinerari CIASE té la intenció que surti a la llum la xacra del abusos sexuals a l'Església catòlica al llarg de 70 anys i treure lliçons de futur, en benefici del conjunt de la societat francesa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.