Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Vic) Carles Cahuana és rector de la Santíssima Trinitat i de la Verge de Gràcia de Sabadell, membre del consell de "Missa dominical" del CPL i presideix habitualment la missa dominical en llengua catalana retransmesa per La 2.

L’any 2013 la Conferència Episcopal Tarraconense li va encarregar la celebració de la missa de La 2. Com va encaixar aquest repte?

Vaig rebre aquest encàrrec amb il·lusió però també amb molt de respecte, ja que era conscient de la responsabilitat que suposa celebrar una missa amb tanta difusió. Uns anys abans, juntament amb altres companys, ja havíem celebrat una missa que era retransmesa per Canal Català, una televisió que agrupava diverses televisions locals i que en aquell moment tenia un dels seus estudis a Sabadell. Era una missa que es retransmetia de dilluns a divendres per tot Catalunya. Va ser la meva primera estrena celebrant missa a la televisió.

A vostè el coneixen com "el mossèn de la tele". Li agrada aquesta etiqueta?

Comprenc perfectament que m'identifiquin així. El fet de presidir la missa per la televisió quasi cada diumenge fa que jo sigui la cara visible de la celebració per a molta gent, que la segueixen des del menjador de casa, l'habitació o la residència. Crec que la televisió té un efecte que apropa les persones que hi apareixen. També succeeix amb l'Ignasi Miranda, el director del programa. Amb motiu del seu rol i la seva tasca, ell és també un dels rostres visibles de la missa.

Quina valoració fa del servei de la retransmissió de la missa per la TV?

La paraula clau és precisament aquesta: servei. La missa és fonamental per als cristians. I la seva retransmissió és un gran servei per a totes aquelles persones que per diversos motius no poden ser presencialment a l'església. Per a moltes d'elles, la ràdio, la televisió, i ara també les emissions per streaming, els fan sentir partícips de la litúrgia. Ja sabem que no és exactament igual, que mai no es podrà substituir la presencialitat de les celebracions, però quan no és possible l'assistència, la retransmissió de la missa ajuda a la vida espiritual.

Amb la pandèmia i les restriccions que ha comportat, la missa per la TV ha estat l’única oportunitat per a la majoria de la gent de poder seguir la missa. Com ho ha viscut?

Efectivament, parlant en termes d'audiència de la missa de La 2, hi ha hagut un abans i un després de la pandèmia. Des de l'inici de l'estat d'alarma el mes de març del 2020, i sobretot durant el confinament domiciliari, aquesta missa i totes les altres celebracions que s'han retransmès han estat l'única possibilitat per a molts fidels de poder participar d'alguna manera en la litúrgia dominical. Això s'ha notat en termes d'audiència. En l'actualitat, són moltes les famílies que, abans d'anar a les seves parròquies, engeguen el televisor per oir la missa.

En tots aquests anys de ser el capellà de la TV segur que ha viscut moltes anècdotes. En recorda alguna?

Pel fet de ser en directe, cal ajustar amb molta exactitud les diferents parts de la missa per a no sobrepassar el temps previst. I les anècdotes són les pròpies de qualsevol espai que es fa en directe, com equivocacions o haver de canviar alguna cosa al mateix moment, seguint les indicacions del director, realizador i l'equip de càmeres, el fet d'encallar-se en alguna paraula o expressió... També com a anècdota, les vegades que la gent em reconeix i em pregunta: «Perdoni, vostè és el capellà de la tele?» Però sobretot voldria destacar les cartes, missatges i trucades entranyables que rebo de gent que segueixen la missa i agraeixen a tot l'equip la tasca que duem a terme i ens animen a continuar.

A La 2 tindrem missa per molts anys, oi?

Penso que sí! De fet, l'oferta d'espais religiosos a la televisió pública està enmarcada en els acords de la Santa Seu amb l'Estat espanyol. Això ofereix garantia i estabilitat a la retransmissió de la missa. És cert que, fa temps, un partit polític va llançar la idea de suprimir-la, però penso que era més una campanya per mobilitzar cert sector del propi electorat que no pas una proposició seriosa. No ens consta que la missa a La 2 estigui en perill, i per aquesta mateixa raó, són falsos els missatages que es difonen de tant en tant per les xarxes socials avisant que en determinat dia es mesuraran audiències per valorar la continuïtat de la missa.

Temàtica
Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.