Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) Badalona, Sabadell, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès, diversos barris de Barcelona... són alguns dels llocs als quals s’ha traslladat el congrés internacional sobre el papa Francesc que durant tres dies ha organitzat l’Ateneu Universitari Sant Pacià a Barcelona. Els ponents principals de les jornades han fet també una conferència en parròquies d’aquestes poblacions. Una manera d’acostar un congrés acadèmic a tothom.

Dimecres al vespre va ser el torn del periodista Andrea Tornielli, director editorial del Dicasteri per a la Comunicació de la Santa Seu, a la parròquia de Santa Maria de Badalona. Al costat del rector i director de Catalunya Cristiana, Jaume Aymar, Tornielli va respondre les preguntes dels assistents en format de tertúlia.

El papa anticapitalista

Un dels interessos dels participants van ser les crítiques que es fan al papa Francesc, especialment des dels sectors ultratradicionalistes. Tornielli va denunciar que “tenim mitjans que es diuen catòlics i que ataquen cada dia el papa”. I va ser molt clar en afirmar que “si ataquen el papa, no són catòlics i és una deformació professional”.

També va alertar contra els que situen el papa “en el marxisme o en l’anticapitalisme”. “Si ho diuen és perquè han oblidat la Doctrina Social de l’Església i no coneixen la nostra història”, va afirmar després de recordar diverses cites dels pares de l’Església o d’anteriors papes que poden sonar socialment revolucionaries. El problema apareix quan només es reprodueix el missatge social de Francesc i des dels sectors conservadors “molta gent ataca al papa per ignorància”. Per Tornielli, “l’antidot és conèixer la història de l’Església”.

L’Església és més gran que el papa

El responsable editorial de la informació que genera la Santa Seu, també va remarcar que “és una tonteria parlar de ‘l’Església del papa Francesc’”. “L’Església és més gran que el papa” i perquè això es visualitzi “es necessiten més veus de laics a l’Església”.

La conversa també va aportar diversos detalls de la manera de fer del papa Francesc. Per exemple, que les homilies de cada matí a Santa Marta no les porta escrites i que les pronuncia sense cap nota i només amb el text de l’Evangeli del dia a davant. Això no vol dir que improvisi: “abans hi ha meditat molt”.

Tornielli també va explicar la relació del papa amb els mitjans de comunicació, que funciona molt bé perquè “Francesc s’explica d’una manera, amb imatges molt clares, que la gent pot comentar el que diu”, sense necessitat d’intèrprets. I, sobretot, “el papa creu que per damunt de tot els periodistes són persones i que cal tenir-hi una relació humana”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.