Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Els diumenges del mes de maig a Salomó és sinònim des de fa anys del Ball del Sant Crist, un espectacle de teatre medieval català que combina teatre, dansa i llum i pertany al gènere dels balls parlats. Des de l'any 1972 les representacions es fan a l'interior de l'església del poble, un municipi on la quarta part de la població participa d'aquesta tradició.

Patrimoni fruit d'una llegenda

El Ball del Sant Crist és una representació que explica una llegenda local del segle XVI. Explica la llegenda que un mercader del poble en època de molta fam i sequera decideix anar a Alger a comprar blat per poder tenir pa. Quan arriba allà troba un mercader musulmà a qui compra el blat i alhora visualitza una imatge del Sant Crist penjat en creu i decideix comprar-la.

Com que no es posen d'acord en el tracte, arriben al pacte de comprar la imatge pel pes. La pesen i van posant monedes però en arribar a les trenta monedes la balança miraculosament s'equilibra i és així com comença tota la llegenda al voltant d'aquesta imatge.

Les representacions del Ball es fan a l'interior de l'església des de fa més de quaranta anys, tot i que en origen es representava a l'exterior, com a espectacle de carrer. L'any 1972 aquest canvi va comportar una gran complexitat tècnica perquè al fer-se dins una església van haver d'habilitar-se certs espais per poder penjar focus, posar músiques, crear espais per canviar-se, o nous accessos, tot un muntatge que es fa cada any només per a les representacions del Ball.

Element identitari d'un poble

El Ball del Sant Crist de Salomó mobilitza més d'un centenar de persones i tothom està relacionat amb el poble. Un municipi petit, de 450 habitants, on una quarta part de la població està vinculada amb el Ball, i on s'han donat casos de tenir a tres generacions d'una família dalt de l'escenari, des d'avis, fins a néts, perquè des dels quatre anys ja comencen a participar.

El Ball del Sant Crist és element identitari del poble de Salomó. Molta gent coneix Salomó pel Ball i això ha permès crear un orgull de poble que fa que any rere any tota la maquinària necessària es posi en marxa. L'any 1999 el Ball va ser declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional, però actualment ja compta amb el distintiu d'element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, el màxim reconeixement en el món de la cultura popular i immaterial.

Quatre diumenges de maig per gaudir a l'interior de l'església de Salomó d'un element de patrimoni immaterial que enguany celebra els 175 anys del primer text que es conserva de l'espectacle.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.