Vés al contingut
Catalunya Religió
Campanar d'Os de Balaguer
Toc manual de les campanes amb un dels campaners més il·lustres i les noves generacions | Ignasi Gómez (ACN).
Galeria d'imatges

ACNEl municipi lleidatà Os de Balaguer ha celebrat aquest cap de setmana la tradicional trobada de campaners que enguany ha arribat a la 35a edició. Ho ha fet amb una jornada plena d'activitats per divulgar el toc manual de campanes, que a finals del 2022 va ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. "Aquest any hem aconseguit la fita que feia anys que volíem", ha celebrat Ignasi Cortés.

El toc de campanes manual és una pràctica ancestral que cada cop està més automatitzada, però que els campaners d'Os de Balaguer han aconseguit preservar amb el seu toc manual. Li han donat continuïtat entre els joves gràcies, en part, a la trobada que se celebra anualment. "Quan arribeu a un poble sempre mireu el campanar, oi? És identitari", ha expressat Cortés.

Precisament, Cortés ha estat el mestre de cerimònies dalt del campanar de l'església amb el suport incansable de diferents joves que durant tot el diumenge al matí i fins ben entrat el migdia han tocat totes les campanes. De fet, els campaners han dut a terme a les 12:00 h un toc especial amb motiu de la Trobada i de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat.

Així, el secretari general de la Federació Catalana d'Associacions per a la Unesco, Albert Martí, ha afirmat que el "món escolta aquest diumenge els campaners". En aquest sentit, Martí ha afegit que "la cultura del so ajuda a la cohesió social i cultural dels nostres territoris".

els campaners del municipi han aconseguit preservar amb el seu toc manual i donar-li continuïtat entre els joves

D'altra banda, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Adelaida Moya, ha explicat que és important que la mateixa ciutadania i entitats s'organitzin per transmetre a les noves generacions aquestes tradicions. Pel que fa a la declaració de la Unesco, Moya ha afirmat que "és importantíssima" perquè "situa al món" el toc manual de campanes, municipis com Os de Balaguer i Catalunya. "Tenim un patrimoni immaterial riquíssim", ha conclòs.

El programa d'activitats ha comptat enguany amb un dels més reconeguts fonedors de campanes de l'Estat, Abel Portilla, del municipi de Gajano (Cantàbria), que dissabte a la nit va fondre el bronze d'una campana de 80 kg davant el públic mitjançant el sistema tradicional de cera perduda fosa amb un forn de fang i palla i amb llenya del lloc, tal com es realitzava a l'edat mitjana. El motlle de la campana, dedicada a la declaració de la Unesco, es trenca aquest diumenge davant del públic assistent i, posteriorment, la peça serà exposada al Castell d'Os de Balaguer.

La trobada ha comptat també amb una fira d'artesania i alimentació de proximitat així com un dinar popular al Pavelló 1 d'Octubre, que ha aplegat prop de 400 comensals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.