Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes)La Blanca i el seu marit van conèixer l’experiència d’uns amics que havien acollit un jove refugiat. Aquell dia, tornant cap a casa ja els ressonava una idea: això sí que val la pena fer-ho. Amb l’acord i la complicitat dels fills, que van rebre la proposta positivament, van fer el pas d’obrir casa seva a l’Ibrahim, un joves immigrant. “Són coses que has de decidir amb el cor”, diu la Blanca.

Aquesta és una de les famílies de la xarxa d’Hospitalitat, un projecte de la Companyia de Jesús a Catalunya que vol crear una comunitat d’acollida i acompanyament per a les persones migrades que arriben a casa nostra i que es troben sense protecció i sense sostre.

Es tracta d’oferir una resposta concreta a la situació d’aquestes persones. “M’ha ajudat a veure que hi ha un problema i fer-hi alguna cosa, no només compadir-te, sino fer alguna cosa”, diu la Mar, que ha conviscut amb l’Ibrahim. Tant ella com la seva germana tenen clar que ha estat una experiencia positiva, amb la que han après a relativitzar els petits problemes que de vegades ens preocupen tant. L’Ibrahim, per la seva banda, ja compta ara també amb una família a Barcelona.

Migra Studium, entitat del Servei Jesuïta a Migrants, gestiona aquest projecte que ja compta amb diverses famílies que han fet l’experiència. Amb tot, la xarxa segueix necessitant llars d'acollida i fa una crida a les famílies que puguin plantejar-se seriosament aquesta possibilitat a oferir-se i informar-se.

La xarxa d’hospitalitat preveu una durada d'acollida de fins a 12 mesos depenent de cada cas, però sempre passant per diferents llars, amb un màxim de 3 mesos amb cada família. La persona migrant o refugiada tindrà un lloc on viure i veurà coberta la seva necessitat d’allotjament, però no només això, sinó que hi trobarà companyia, escolta i fraternitat de tal manera que podrà generar uns vincles que li facilitin el seu desenvolupament.

Durant tot aquest temps compta, a més, amb un acompanyament que l’ajuda a traçar un itinerari adaptat a les seves necessitats que comprèn aspectes com l’aprenentatge de la llengua, la formació i inserció laboral, l’assessorament jurídic o l’accés a recursos socials, sanitaris o educatius. L’objectiu és que aquestes persones puguin avançar cap a la seva plena integració i autonomia.

Les persones que vulguin rebre més informació sobre el projecte i la possibilitat de convertir-se en llar d’acollida o de participar com a voluntaris poden adreçar-se a hospitalitat@migrastudium.org

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.