Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Emotiu homenatge a la religiosa franciscana missionera que va practicar el diàleg intercultural amb l'acollida d'immigrants. Unes cent-cinquanta persones de l'univers Teresa Losada van participar dimarts a l'auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL en la jornada de memòria que va organitzar la Fundació Bayt al-Thaqafa amb el lema 'Tots som nosaltres'.

La germana Teresa Losada (Lugo, 1943-Barcelona, 2013) va renunciar a la carrera universitària, com a catedràtica d'àrab, per atendre les persones migrades. Durant anys va treballar netejant fàbriques: monja obrera, es va fer igual entre els altres. L'homenatge d'aquest dimarts arriba cinc anys després de la seva mort i posa sobre la taula la necessitat de dialogar amb l'alteritat. Amb proximitat i conjugant la vida en primera persona del plural.

L'acció, més important que l'estudi

El filòsof Josep Maria Esquirol va donar significat al lema 'tots som nosaltres'. I es va referir al "jo amb els altres, que inclou els ells i els nosaltres". El pensador va desvetllar la fondària d'una expressió en clau inclusiva i va subratllar la importància dels qui creen xarxa i vinculen les persones.

Esquirol no va conèixer personalment a Teresa Losada, però sí molta gent que l'admirava. El filòsof va distingir, en la seva intervenció, les persones de pensament de les persones d'acció. En el seu cas, va dir, reflexiona amb l'objectiu de ser útil a les persones d'acció. Segons Esquirol, les persones d'acció són les que fan el més important de la vida. Tal com ho va fer Losada.

Dona de compromís encarnat

La directora de l'Observatori Blanquerna Comunicació, Religió i Cultura Míriam Díez va obrir l'acte i, en nom del degà de la facultat Josep Maria Carbonell, va agrair la presència dels assistents i la Fundació Bayt al-Thaqafa per haver triat Blanquerna per fer un acte per "la monja dels immigrants". Va matisar, però, que Losada potser hauria preferit que s'hi referissin com "la monja amb els immigrants".

Díez va recordar que al Vaticà Losada era una dona molt admirada, doctora en Filologia Semítica, consultora del Pontifici Consell del Diàleg Interreligiós i especialista en islam. L'última vegada que hi va coincidir, en una taula rodona a la Fundació Claret, Teresa Losada va dir que a Déu se'l troba en el proïsme i que és des del proïsme que vol ser servit i no des de la fe buida o des d'abstraccions mentals. "Teresa Losada és una dona d'acció, de vida encarnada i de compromís", va apuntar.

La diversitat, font d'èxit

Tres membres de l'Orquestra Àrab de Barcelona van oferir una breu actuació musical i van recordar que "ningú marxa del seu país perquè vol". A continuació, es van explicar tres projectes d'èxit basats en la diversitat: Irene Llop i Eugeni Rufí van parlar de l'experiència educativa de l'Institut Barres i Ones, del barri de Llefià, amb les migracions com a fil conductor d'un dels seus projectes pedagògics; Francisca Medina va presentar el treball d'Orfeus XXI, una iniciativa de Jordi Savall a favor de músics refugiats; i Martín Habiague, fundador i director de Mescladís, va explicar aquest projecte de restaurant-escola per la inserció sociolaboral.

El germà de Sant Joan de Déu i actual Superior de la Comunitat de l’Hospital Maternoinfantil d’Esplugues, Joaquim Erra, va conduir l'acte de record de Losada, amb qui va compartir amistat. Un espai de trobada on es va aconseguir fer cantar a al·là tot el públic junt. Un Déu vàlid per a tots els idiomes. Una exposició amb fotografies i entrevistes a Teresa Losada donava la benvinguda a l'entrada de l'auditori i l'organització es va assegurar també un moment final de convivència amb te i pastes pels assistents.

Les religioses Franciscanes Missioneres de Maria es van fer presents a l'acte. De la comunitat de Sant Vicenç dels Horts, la germana bessona de l'homenatjada Anna Losada i Antònia Río; del convent del barri de Gràcia, Anna Lavinia, Montserrat Marín, Paquita Jové, Nativitat Cortada i Pilar Rodríguez; i de Madrid, Isabel Álvarez i la provincial de la congregació, Ramoni Iribar.

També hi eren el director general d'Afers Religiosos, Marcel Joan Alsinella, l'actual director de la Fundació Bayt Al-Thaqafa, Daniel Ibarz, el president de la Fundació Blanquerna, Salvador Pié-Ninot, i el director general de la Fundació Blanquerna Andreu Ibarz. La Fundació Bayt Al-Thaqafa pertany a l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i a les Franciscanes Missioneres de Maria.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.