Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Solsona) La tradició de sant Magí comença de bon matí a Tàrrega fent traguets d'aigua beneïda a la font que la ciutat li té dedicada al sant, dins el parc de sant Eloi. Un costum que es remunta al segle XVIII i que encara perviu actualment gràcies a un col·lectiu de ciutadans que duen el nom del sant. La tradició s'emmarca en la tradicional festa de sant Magí que enguany ha aplegat més d'una seixantena de persones, entre les quals set Magins, el més jove vingut des de Lleida.

La tradicional trobada estiuenca ha començat amb una missa celebrada a l’ermita de sant Eloi del mateix parc, presidida i predicada pel rector de la Unitat Pastoral de Tàrrega, Josep Maria Vilaseca. En l’homilia, Vilaseca ha assenyalat sobre sant Magí que “el sant tenia un cor lliure i per això és un exemple de caritat, de perdó i de fe, al qual els targarins veneren des de fa segles”.

A l’acabar l’Eucaristia, s'ha procedit a la benedicció dels càntirs d’aigua portats des de les fonts de Sant Magí de Brufaganya, a Tarragona. Tot seguit, a la plaça dedicada al sant ha tingut lloc un esmorzar amb dolça coca acompanyada dels traguets de l’aigua miraculosa que s’atribueix a l’anacoreta sant Magí. Al capvespre, amb una notable assistència, s'ha celebrat un concert a càrrec de la formació musical Motion Sax Quartet.

Aquesta tradició ha agafat una nova embranzida a Tàrrega a partir de l'any 1953, quan els magins de la localitat van construir una fornícula amb una majòlica dedicada al sant a la plaça que té una font en el seu honor. Des de l’any 2004, a l’interior de l’ermita hi figura un retaule de fusta del tallista targarí Josep Roca, reproduint la imatge de sant Magí, seguint un dibuix de la pintora targarina Carmina Castelló.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.