Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Durant quinze anys no podrà exercir cap responsabilitat pastoral ni tindrà veu ni vot en el capítol de la Catedral com a canonge arxiver. Són algunes de les penes que ha imposat l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, d’acord amb la Santa Seu, al capellà Manuel M. Fuentes i Gasó, pel d’abús a menors fet públic el passat mes de febrer. Les penes van entrar en vigor el dia 1 de setembre i s’han fet públiques aquest dilluns.

Tarragona concreta així un canvi de cultura eclesial en la comunicació, transparència i gestió a favor de la protecció de menors i a favor d’un entorn segur. És la primera vegada en els darrers pontificats de la diòcesi que es condemna un clergue amb aquesta contundència amb la “ferma voluntat d’evitar tota mena d’impunitat”, tal com expressa l’arquebisbat en el comunicat emès aquest dilluns.

Malgrat la prescripció civil del delicte, el govern diocesà va demanar ja el mes de juny al Vaticà aixecar “la prescripció canònica”. La Congregació per la Doctrina de la Fe, l’òrgan responsable de fer el seguiment i resoldre canònicament els casos d’abusos en l’àmbit eclesial, els l’ha concedit. Entre els mesos de maig i juny s’ha procedit a la investigació penal i el mes de juliol es va elaborar la sentència. El 31 d’agost se li comunica a Fuentes la sentència. Es tracta d’un procés garantista, en què l’acusat ha pogut apel·lar la sentència i exercir el dret a defensa.

L’arquebisbat apunta també en el comunicat la necessitat de “considerar la manera més oportuna de demanar perdó a la víctima”. En aquest sentit, i en tot moment, la Comissió de Prevenció dels Abusos de l’Arquebisbat ha estat en contacte amb la víctima.

Des que es va conèixer el cas, l’arquebisbat va dictar mesures cautelars i va apartar Fuentes de l’activitat pastoral. Fins aleshores, diria l’arxiu històric diocesà de Tarragona, i era canonge de la Catedral de Tarragona i rector de la Selva del Camp, Almoster i l’Albiol, al Baix Camp. El cas va tenir lloc fa unes dècades i va ser conegut el mes de desembre per l’actual arquebisbe. Després d’una primera investigació van facilitar la informació al Vaticà i a la Fiscalia Provincial de Tarragona.

Podeu llegir la nota íntegra a continuació:

En relació al cas d’abús a menors fet públic el passat mes de febrer, l’arquebisbe Joan Planellas ha imposat, d’acord amb la Santa Seu, un seguit de penes al prevere Manuel M. Fuentes i Gasó.

Com es va manifestar en el comunicat amb data d’11 de febrer de 2021, l’Arquebisbat, amb la ferma voluntat d’evitar tota mena d’impunitat, tot i la prescripció a nivell civil dels fets ocorreguts ara fa tres dècades, ha considerat necessari demanar a la Santa Seu que s’aixequi la prescripció canònica.

Acceptada aquesta petició, i ponderada la gravetat dels fets, s’han imposat les següents penes:
—La prohibició durant un any de l’exercici públic del ministeri presbiteral i de la docència eclesiàstica.
—La prohibició durant quinze anys de tenir veu i vot com a canonge en el Capítol de la catedral.
—La prohibició durant quinze anys d’exercir cap responsabilitat pastoral en una parròquia o organisme diocesà. En aquest sentit, només podrà ser nomenat adscrit en una parròquia, comunitat o organisme diocesà amb la prohibició expressa d’estar amb menors d’edat sense la presència d’un adult.

Al mateix temps, l’arquebisbe Planellas ha exhortat a Fuentes a ponderar el seu comportament i a assumir el ferm propòsit de duu una vida d’acord amb la dignitat que correspon al seu ministeri presbiteral i a considerar la manera més oportuna de demanar perdó a la víctima.

L’Arquebisbat de Tarragona reafirma la seva condemna davant tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue contra un menor, i convida a denunciar aquests fets a les autoritats civils i a la Comissió de Prevenció dels Abusos de l’Arquebisbat.