Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) Aquest dijous, el conjunt monumental de Centcelles, a Constantí, ha estat l’escenari de la presentació del Congrés internacional 'El monument tardoromà de Centcelles: dades, context, propostes', que tindrà lloc entre els dies 28 i 30 de juny d’aquest any 2022.

Durant l’acte de presentació, Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), ha remarcat que "aquesta cúpula és de les més grans de l’Imperi romà que encara es conserva", fet que ha atribuït a "la gent de Constantí que, al llarg dels segles, han sabut mantenir aquest monument". Per la seva part, Andreu Muñoz, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF), ha destacat que el Congrés serà una "gran oportunitat per donar visibilitat a aquest monument tan singular que tenim".

Aquest congrés, organitzat per l’AUSP, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i l’INSAF, amb el patrocini del Pontificio Instituto di Archeologia Cristiana (PIAC), vol plantejar el tema de la naturalesa i les funcions d’un monument difícil d’interpretar i d’explicar, que forma part del Patrimoni Mundial de Tàrraco i que està dotat d’una singularitat i d’una importància excepcionals. En aquest sentit, s’analitzaran les diferents hipòtesis fins ara establertes, així com els resultats que s’han assolit amb la intenció d’avançar en el coneixement sobre aquest conjunt patrimonial.

Per a fer-ho, el Congrés comptarà amb la presència activa dels màxims especialistes en arqueologia, història, història de l’art i teologia, per a tenir en compte en l’estudi del monument. En total, participaran en el Congrés més de vint especialistes dels centres de recerca i universitaris d’Europa, en unes jornades que es desenvoluparan en català, castellà i italià.

El Centre Tarraconense El Seminari acollirà les diferents ponències i activitats del Congrés, entre les quals destaca l’homenatge al doctor Theodor Hauschild, que tindrà lloc el darrer dia. Per altra banda, el conjunt de materials i ponències seran publicats com a actes del Congrés a la col·lecció Studia Archaeologiae Christianae de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

El programa complet del Congrés el podeu consultar des de la pàgina web del MNAT. I per a participar-hi us podeu inscriure gratuïtament a través d’aquest formulari.

Aquest esdeveniment compta amb el suport de l’Arquebisbat de Tarragona, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Constantí, Repsol i Fundació Privada Mútua Catalana, i amb la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.